U pokušaju da se osujeti  buduća eksploatacija koda smart ugovora, developer Aleks Van de Sande objavio je na tviteru da su sredstva premeštena sa DAO-a i da su sada na sigurnom.

Predlog 59 i Robin Hud grupa

U napadu, na prikazanom interaktivnom komandnom grafiku identifikovan je Predlog 59 kao hakovan. Van de Sande je izjavio da je od petka, kada se i desio prvi napad, u kontaktu sa grupom, poznatom kao Robin Hud grupa, te da postoji ideja da se replicira napad i da se tako spreči dalje curenje ether-a. To je takozvani White Hat kontra napad.

Nakon što je otkriveno da se dogodio i novi napad, grupa nije imala izbora već da sprovede plan u delo. Van de Sonde je izjavio da je bilo apsolutno neophodno izvesti kontra napad:

“Postalo je jasno da ukoliko ne učinimo ništa, DAO bi u potpunosti bio ispražnjen.”

Robin Hud grupa je uspela da preduhitri napadača i da 6 miliona DAO tokena premesti na sigurno. Adresu na koju je Robin Hud grupa premestila više od 7 miliona Ethereum-a, vrednih preko 100 miliona dolara, moguće je videti ovde.

Šta sledi?

Van de Sande je izjavio:

“I dalje moramo biti oprezni sa tim kodom i analizirati ga zbog moguće eksploatacije.”

Iako postoji još mnogo ether-a na DAO-u glavnog napadača i njegovih imitatora, Van de Sande je odlučan u izjavi da je većina ethera sada na sigurnom.

Bliži se svetlo na kraju tunela, ali debata oko DAO-a je daleko od svoga kraja.