ETHParis je Itirijum hakaton koji se održao od 8. do 10. marta 2019. godine u Parizu. Deo je ethglobal.co, najvećeg Itirijum hakatona na svetu. ETHParis je događaj koji okuplja neke od najvećih umova i stručnjaka za Itirijum i prvi je hakaton ETHGlobal-a u Francuskoj. Pruža timovima mogućnost da naprave nešto odlično za samo 36 sati i obezbeđuje najbolje mentore, sponzore i softver. Spavanje je prepušteno slobodnom izboru.

Hakaton je održan u školi “42” koja je bila apsolutno savršena lokacija za ovu priliku. Za one koji nisu čuli za “42”, u pitanju je privatna, neprofitna škola u Parizu (naknadno je otvoren i drugi ogranak u Frimontu, Kalifornija) koja nema profesore niti izdaje bilo kakve diplome, a pohađanje se zasniva na razmeni znanja između studenata i učenju kroz direktno učešće u radu na projektima. Sem odgovarajućeg duha, sam enterijer i tehnička opremljenost škole su učinili atmosferu sjajnom za hakaton.

Žiri su činili neki od najuticajnih ljudi u zajednici, a način ocenjivanja je bio koncipiran tako što su četiri žirija nasumice dodeljena različitim timovima. Veliku prednost davali su razvojnim alatima dok su zanemarivali projekte koji su bili u vidu decentralizovanih aplikacija.

Prva četiri mesta su dobila glavne nagrade, a naš Tenderly se predstavio sa dva tima koji su osvojili prvo i drugo mesto (carevi!). Tenderly je na najbolji način iskoristio priliku da predstavi i pokrene svoje proizvode koji mogu da budu od velike koristi za njihove korisnike. Projekti su bili PoC (Proof-of-Concept) budućih funkcionalnosti njihovog proizvoda. Ideja je da jedan projekat integrišu u Tenderly CLI koji predstavlja paket razvojnih alata za Solidity pametne ugovore i omogućava otklanjanje grešaka, monitoring i praćenje izvršavanja. Drugi projekat planiraju da integrišu na platformu. To je Tx Flow koji omogućava Itirijum programerima da na jednostavan način vide ceo tok izvršenja određene transakcije. Prosto, sa sve složenijim pametnim ugovorima polako gubimo vidljivost onoga što se zapravo događa u jednoj transakciji, a posebno kada jedan pametan ugovor stupa u interakciju sa drugim pametnim ugovorom. Momci koji su pokorili Pariz: Vukašin Vukoje, Bogdan Habić, Andrej Benčić, Nebojša Urošević, Miljan Tekić.

Decenter ekipa je na hakatonu radila na projektu koji su nazvali Firestarter i koji se najkraće može opisati kao "Kickstarter na Itirijumu". Kako ICO projekti izazivaju sve negativnija osećanja, što zbog broja propalih projekata koji su imali uspešne runde finansiranja, tako i zbog shvatanja da u većini slučajeva ne postoji prava potreba za novim tokenima, ovakav način finansiranja blokčein projekata se čini daleko privlačnijim. Pogotovo što Firestarter uvodi unapređenja u odnosu na Kickstarter model i omogućava korisnicima više načina da finansiraju projekat, što dalje obavezuje vlasnike projekta da budu aktivniji, pogotovo u komunikaciji sa svojim "finansijerima". Ukoliko ste zainteresovani, više informacija o Firestarteru možete naći na Devpost stranici projekta. Firestarter je dobio nagradu DAOStack-a, kao jednog od sponzora hakatona.

Cointelegraph Balkans se nada da će sa ovim nagradama domaći blokčein i kripto timovi dobiti legitimitet, bar onoliki koliki imaju na svetskoj sceni. Momci, svaka čast!