Džek Nikogosian je stručnjak za blokčein iz Danske koji ima jake veze sa beogradskom blokčein scenom i deli svoje misli o tome zašto Danska može da igra veliku ulogu na kripto i blokčein sceni.

Kao rani usvojitelj bitkoina, bio sam fasciniran kriptovalutom i načinom na koji se novac kreće, uopšte. Ne mogu da se setim kako sam čuo za BTC, ali sam kupio svoje prve u periodu od 2012-2013. godine - odatle se sve vrtelo oko toga da ga što više trgovaca prihvati. Tattoo umetnici, pica restorani, čak i moj lokalni prodavac. Nisam na to gledao kao na stvar koja bi se cenila zbog vrednosti, već kao novi način plaćanja robe, bez potrebe da banka ili procesor plaćanja moraju da potvrde transakciju. Tehnologija je upravo učinila nešto nad čim su finansijske institucije imale monopol vekovima.

Od tada sam osnovao kompaniju pod nazivom ARYZE, koja gradi most između ova dva sveta. Kriptovalutni stejblkoin podržan od strane vlade - nešto stvarno što bi korporacije mogle da koriste i nešto obično što ljudi prepoznaju - digitalni keš. Došli smo na ideju kada samo razgovarali u pametnim ugovorima na nekom krovu, negde u Tel Avivu dok smo bili na odmoru. Pitanje je bilo: sa svim tehnološkim dostignućima u digitalnim valutama, zašto naš nacionalni novac ostaje neprogramabilan? Odatle smo započeli misiju da "glupi novac" postane pametan.

Pa, počnimo sa stvarnim problemom...

Prenošenje novca u bilo koji digitalni format zahteva posrednike plaćanja koji oduzimaju malo vremena, kao i provizije kako bi izvršili plaćanje. Koristeći keš, možemo izvršiti plaćanja direktno između pojedinaca i preduzeća bez ikakvih troškova za transakciju, ali čim valuta postane digitalna, možemo da prenosimo sredstva samo pomoću tradicionalnog bankarskog sistema. Uključivanje različitih posrednika rezultira u sporom i neefikasnom plaćanju, posebno kada govorimo o prekograničnim transakcijama kao što su plaćanja doznaka ili globalna elektronska trgovina.

Bio dobar ili loš, taj novac je i dalje veoma analogan. Digitalnom "bankarskom novcu", ako to možemo tako nazvati, donekle nedostaje građa. Zbog delimičnog rezervnog bankarstva, velika većina vrednosti i sredstava koji se kreću van granica u našoj ekonomiji su jednostavno dug. Međutim, novac izdat od strane centralnih banaka sveta je mnogo opipljiviji. Gotovina je direktna transakcija za koju će vam centrlna banka reći da vredi 100% sebe.

Sada, za programabilni deo... Šta ako vam kažem da možemo kodirati pametne ugovore u naše nacionalne valute? Pa, to već možemo uraditi sa itirijumom, ali ostaje činjenica da je valuta izdata od strane centralne banke vezana za fizički oblik. Mi smo odlučili da to promenimo - i to iz Danske.

Pitali su me, zašto Danska i zašto sada?

Danska je jedna od najdigitalnijih zemalja sveta. Danci su često bili pioniri kada je u pitanju tehnološki napredak i stvorili su sve od kompjuterskih igara do programskih jezika. Takođe, činjenica da Danska ima samo 5,5 miliona građana, čini je vrlo malom zemljom, kako geografski, tako i po gustini naseljnosti.

Ovo pruža provajderima tehnologija jedinstvenu priliku da testiraju dokaze o konceptima i nova rešenja u manjim segmentima. Zato mi u Danskoj uvek imamo pristup najnovijim tehnologijama. Da ne pominjemo, mi smo predvodnici kada je u pitanju razvoj novih rešenja za identifikaciju, plaćanje, razmenu poruka i druge komunikacije sa vladom.

Pošto je Danska jedna od najdigitalnijih zemalja sveta, verujemo da imamo potrebno iskustvo da napravimo globalni proizvod plaćanja koje druge države i vlade mogu koristiti.

Svet kriptovaluta nije postojao dugi niz godina, stoga je jako teško pronaći iskusne talente u ovoj sferi. Ovo je, opet, jedan od scenarija u kojima Danska ima sreće jer su razne kripto kompanije krenule odavde. Tu su MakerDAO, Coinify i Chainalysis-u koje su sve danske kompanije koje imaju globalni domet. Mnogi članovi ARYZE tima su dugo vremena bili deo ovog prostora, što je rezultiralo u tome da imamo mrežu koja je jednostavno bez premca.

Druga stvar koja nas razdvaja od drugih kompanija je to što ne pokušavamo da popravimo tehnološki problem, već pokušavamo da rešimo finansijska pitanja uz poštovanje tradicionalnog finansijskog sveta. Mnoge kripto i blokčein kompanije samo gledaju na osnovne probleme kao na tehnička pitanja - međutim shvatamo da je za izgradnju, uspostavljanje i održavanje rasta legalne institucije za elektronski novac, potrebno da se igra po pravilima i propisima koji su uspostavljeni.

Još jedna ključna tačka za izgradnju finansijske institucije je zapravo otkrivanje koje probleme rešavaš za svoje partnere, klijente i korisnike. Ne radi se samo o pravljenju drugog tokena i prisiljavanju korisnika da se integrišu sa nečim što ne razumeju, već je ARYZE potrošio puno energije i vremena na razumevanje problema uspostavljenih preduzeća i kompanija, kako bi izgradila rešenja koja u stvari žele i koja su im potrebna.

Nije sve bilo tako lako

Izgradnja startapa nikada neće biti laka, ali izgradnja startapa koji dobija veliku pažnju od prvog dana je posebno teško. ARYZE je u poslednjih nekoliko meseci veoma brzo porastao i to je značilo da smo morali da saznamo i izgradimo niz internih procesa kako bismo učinili naše napore efikasnijim. Na neki način gradimo avion dok letimo i svakodnevno se trudimo da ostanemo na pravom putu. Ovo je takođe ono što ga čini tako uzbudljivim!

U početku je bilo malo zastrašujuće biti u svetu koji je novi i sa vrlo očiglednim nedostatkom regulative. Pošto smo stalno usred svega toga, ponekad smo morali da se prilagodimo novim otkrićima u pogledu zakonitosti. Međutim, tokom našeg dosadašnjeg putovanja, imali smo dobar odnos sa lokalnim regulatorima, dajući nam poverenje u ono što radimo.

Od prošle godine, blokčein prostor je bio preplavljen lažnim projektima koji su bili ili nemarni ili lenji. Zbog toga smo ponosni što možemo reći da smo potpuno kompatibilni kripto projekat koji napreduje sa velikom količinom pažnje u svemu što radimo, a pritom otklanjamo sumnju iz prethodnih godina.