Bitkoin nastavlja svoj fenomenalni rast na finansijskom tržistu jer je već krajem novembra 2017. dostigao 9.000 dolara po novčiću. Na nekim tržištima vodeća kriptovaluta se trguje i po 11.500 dolara.

 

Održiva uzlazna putanja najpopularnije kriptovaluta je nastavila da opterećuje tržište virtuelnih valuta i širu investicionu zajednicu.

Ovi događaji pokazuju da bitkoin polako, ali sigurno realizuje vizije svojih programera kada su pokrenuli digitalni token. Kriptovaluta je predviđena kao alternativa uplatama i investicijama kojoj mogu pristupiti svi na planeti.

Zašto je porast nastavljen?

Već je prevazišao značajne prekretnice u svom razvoju za svojih osam godina postojanja. U čast bitkoina i njegovog uspeha, slede neke od činjenica vezane za njega:

Parabolična trajektorija

Bitkoin prati paraboličnu putanju - Prema navodima investitora Parabolik Trev, cena virtuelne valute broj jedan bi mogla dostići nezamislivih 110.000 dolara po novčiću na osnovu sopstvene analize.

 

Bitkoin je valuta od 10.000 dolara

Vodeća virtualna valuta nastavlja svoje neverovatne performanse i već je dostigla vrednost od 11.500 dolara na nekim tržištima. U Indiji, velika razmena Unokoin traži oko 700.500 rupija (10.800 dolara) za jedan bitkoin.

Bitkoin je naveden među prvih 30 globalnih valuta

Bitkoin je takođe na listi top 30 valuta u svetu od novembra.

 

Bazirano na procenama iz decembra 2016. godine, bitkoin je već premašio Finsku i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u smislu ukupne tržišne kapitalizacije.

Na osnovu podataka sa Coinmarketcap-a, bitkoin ima trenutnu tržišnu vrednost od 188 milijardi dolara i na listi će preći Irsku i Dansku.


 

Pripremio: Nikola Mosurović