WikiLeaks prodavnica, poslovnica međunarodnog anonimnog neprofitnog oglašivača WikiLeaks-a, objavila je na tviteru u petak (20. april) da je njihov račun na kripto berzi Coinbese blokiran.

Tvit WikiLeaks prodavnice sadži snimak ekrana na kojem je prikazan navodni mejl poslat od strane Coinbase-a, a gde se navodi da organizacija krši njihove uslove korišćenja i zbog toga "više ne može pristupiti njihovom servisu". Coinbase nije odgovorio na zahteve za pojašnjenjem specifičnosti kršenja uslova od strane WikiLeaks-a do vremena pisanja ovog članka.

Svi prihodi iz prodavnice idu za WikiLeaks operacije, a korisnici mogu platiti u bitkoinu, lajtkoinu, bitkoin kešu, dešu, dogkoinu, itirijumu, neu, nejmkoinu, vertakoinu, moneru i zikešu preko Coinpayments.net.

Zvanični tviter nalog WikiLeaks-a postovao je poziv na "globalnu blokadu" Coinbase-a kao odgovor na njihovu blokadu:

Andreas M. Antonopulos je tvitovao da Coinbase "ponavlja istoriju" jer je bitkoin odigrao važnu ulogu za WikiLeaks od vremena kada neprofitna organizacija nije bila u mogućnosti da legalno koristi tradicionalni bankovni sistem:

Prošle jeseni, lider WikiLeaks-a, Džulijen Asanž javno se zahvalio američkoj vladi na tviteru zbog prisiljavanja organizacije da se osloni na bitkoin zbog bankovnog embarga, pružajući time WikiLeaks-u 50.000% dobiti. Asanž je takođe pozvao donore WikiLeaks-a da koriste kriptovalute za svoje donacije da bi izbegli finasijske blokade. Veb sajt WikiLeaks-a prihvata bitkoin, lajtkoin, monero i zikeš kao donacije.

Antonopulos je u svom komentaru na tviteru dodao da ovaj embargo od strane Coinbase-a za razliku od prvog "čisto simboličan", jer postoje i drugi kripto novčanici na tržištu, ali da je "simbolika prilično potresan podsetnik na to šta centralizovani i bankarski propisi mogu značiti."
 

Pripremio: Bojan Zečević