Tajler i Kameron Vinklevos, kreatori platforme za trgovanje kriptovalutama Gemini, dobili su dozvolu od regulatora Njujorka za pokretanje sopstvenog stabilnog koina - objavljuje Gemini Medium post ovog ponedeljka (10. septembar).

Takozvani Gemini dolar ima podršku od Njujorkškog odeljenja za finansijske usluge (NYDFS). Post Vinklevos braće nam govori da je koin podržan američkim dolarima koji se "nalaze u banci lociranoj u Sjedinjenim Državama i ispunjavaju uslove FDIC-a za osiguranje depozita u skladu sa važećim ograničenjima".

Ovaj potez predstavlja prvo kripto sredstvo izdato od strane blizanaca, čiji je misija pokretanje bitkoin ETF-a koji su po drugi put odbili regulatori u julu.

"To nije samo Gemini Trust" - Forbs citira Tajlera Vinklevosa i nastavlja:

"Ali morate izgraditi mrežu poverenja među važnim igračima koji će verovati u stabilni koin".

Trgovanje Gemini dolarom počinje danas (10. septembar). Tajler navodi za Forbs kako se nada da će rešiti pitanja povezana sa vremenskim razmacima između 24/7 kripto tržištima i vremenskim ograničenjima za fiat.  

"Ako postoji dislokacija cene na određenom tržištu, a trgovci koji trguju petkom uveče ne mogu prebaciti fiat do ponedeljka", dodao je Tajler.

Komentatori kriptovaluta su dali mešovite izjave povodom novog stabilnog koina - kriptovalute su dizajnirane da budu manje nestabilne - kao i kontroverze nad tržišno stabilnim teterom (USDT).

Prema rečima braće, NYDFS-ovo zeleno svetlo čini Gemini dolar "prvim svetskim" regulisanim stabilnim koinom koji se pokreće, iako je Trust kompanija Paxos takođe najavila odobrenje od regulatora za svoj stabilni koin ovog ponedeljka navodeći da će njihov koin postati prvi takve vrste u svetu.

"Ova odobrenja pokazuju da kompanije mogu stvoriti promene kao i postaviti snažne standarde usaglašene sa jakim državnim regulatornim okvirom" - navodi za Forbs supervizorka NYDFS-a Marija T. Vulo.


 

Pripremio: Bojan Zečević