Gemini, berza kriptovaluta sa Kameronom i Tajlerom Vinklevos na čelu, objavila je, 25. aprila, da se udružila sa Nasdaq-om da bi nadgledala tržišta. Novosti dolaze istog dana kad je Adena Frajdman, izvršna direktorka Nasdaq-a, rekla da je kompanija “otvorena” da postane platforma za trgovanje kriptovalutama kada tržište sazri.

Kao što je rečeno u saopštenju za medije i potvrđeno od strane mnogih medija, ovaj potez predstavlja prvi korak za rukovodioce berze iz sektora kriptovaluta ka upotrebi Nasdaq-ove SMARTS tehnologije za nadgledanje tržišta.

U budućnosti, Gemini berza će biti upozorena na neobična ponašanja pilikom trgovine i moći će da ublaži efekte manipulacije tržišta - pretnje koja i dalje predstavlja predmet rasprave kripto sektora.

“Naše postavljanje SMARTS tehnologije za nadgledanje tržišta će pomoći osiguranju da Gemini predstavlja tržište zasnovano na propisima za sve učesnike”, Tajler Vinklevos je komentarisao o partnerstvu.

SMARTS “automatizuje otkrivanje, istraživanje i analizu potencijalnih zloupotreba ili nečistih trgovanja”, kako Nasdaq opisuje svoju tehnologiju i trenutno ga koristi 45 tržišta, 17 regulatora i preko 140 učesnika na tržištu.

Ranije ovog meseca, Gemini je proširio svoje poslovanje, kad je omogućio tzv. blok trgovinu za svoje korisnike.

Obavljene van registra, velike trgovine će biti namerno objavljene sa kašnjenjem od 10 minuta, kako bi se izbegla lokalna volatilnost.

Različite neformalne berze i unutar i izvan SAD-a, takođe pokušavaju da upecaju trgovce na veliko.

 

Pripremila: Kristina Ristin