Kažu da se osveta servira hladna - u ovom slučaju, možda sa bitkoinom ka prilogom?

Dok je udeo Mark Zukerberga u Fejsbuku njega učinio jednim od najbogatijih ljudi na svetu, njegovi rivali, blizanci Vinklevos, pronašli su još jedan način da postanu milijarderi. Blizanci su tužili Zukerberga u 2011. i dobili su isplatu od 65 miliona dolara. Iako je taj broj bio beznačajan u poređenju sa vrednošću kompanije, bilo je dovoljno da se neto vrednosti blizanaca sada meri u milijardama dolara.

Prema navodima iz Telegrafa, blizanci su uložili 11 miliona dolara u bitkoin u 2013. godini. Fortune ističe da su blizanci platili oko 120 dolara za svaki približno 91.666 bitkoina koji su im dali oko jedan procenat svih bitkoina koji su u to vreme rudareni.

Od tada, cena Bitkoina je “odletela u visine”. U trenutku pisanja teksta, bitkoin se pozicionirao iznad 11.400 dolara. Veruje se da su blizanci Vinklevos prvi investitori koji će imati milijardu dolara povraćaj od svojih ulaganja.

Agilni preduzetnici se nalaze na ili u blizini vrha prestižne liste vlasnika bitkoina. Oni su takođe u procesu pokretanja sopstvenog Bitkoin ETF-a koji je odbačen ranije ove godine. Njihova vlastita bitkoin menjačnica, Gemini, posluje oko godinu dana nakon duže borbe za odobrenjem.

Ovog puta stvarno

Moramo se podsetiti - početkom novembra objavili smo članak koji navodi da su Vinklvosi postali milijarderi. Kao što se ispostavilo, to je bilo zasnovano na netačnoj proceni njihovih ukupnih bitkoin fondova. Oni su posedovali 1% svih bitkoina u 2013. godini, a ne 1% od svih bitkoina u novembru 2017. Verovatno je preciznije izračunati njihovu vrednost koristeći iznos koji su uložili (11 miliona dolara) i cijenu bitkoina u tom trenutku (120 dolara). Tako da poseduju približno 91.666 bitkoina, a ne 120.000 bitkoina koje smo procenili u to vreme.

Naravno, blizanci nikada nisu objavili tačan broj bitkoina koje poseduju, tako da će svaka procena uključivati grešku. Pod pretpostavkom da je procena 91.666 tačna, vrednost im je 1,063 milijarde dolara, u trenutku pisanja teksta.

Koga briga?

Početkom novembra veliki broj kripto vesti objavio je slične priče, ali glavni mediji nikada nisu uzimali u obzir i nije ih interesovalo. Trebao im je ceo mesec da bi se približili priči i iako su njihove procene verovatno tačnije, njihovo izveštvanje kasni.

Stvarno je izuzetno da je par bitkoin investitora uložili preko milijardu dolara od svojih investicija. Baš ovaj tip priče je taj koji podgreva široku primenu i pokreće grozničavu zainteresovanost medija u izveštavanju o bitkoinu.

Možda nisu najbogatiji

Zbog pseudo-anonimne prirode bitkoina, možda postoje i drugi koji poseduju više bitkoina od blizanaca Vinklevos. Satoši Nakamoto, ako je još živ i ima pristup njegovim privatnim ključevima, veruje se da poseduje oko milion bitkoina, ili oko 11 milijardi dolara.

Drugi bitkoin investitori koji su kandidati za status milijardera. Veruje se da Rodžer Ver ima 300.000 bitkoina. Trejsi Mejer je još jedan kandidat za status milijardera koji je kupio bitkoin kada je valuta trgovala po ceni od 25 centi. Pre nekoliko meseci Ver i Mejer su se kladili u 25.000 dolara oko budućnosti i skalabilnosti bitkoina (Ver se udružio sa SegWitx2 grupom i sad podržava bitkoin keš). Jasno je da su obojica vrlo bogati.

Društveni status blizanaca je dobar za bitkoin

Uzimajući u obzir položaj blizanaca širom sveta, verovatno će i dalje igrati glavnu ulogu u usvajanju bitkoina i altkoina. Njihov uticaj nosi težinu u brojnim sferama: poslovnim, akademskim i sportskim. Da, sportskim. Blizanci su se takmičili u muškom veslanju na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine. 

Pripremio: Nikola Mosurović