Kameron Vinklevos je izjavio da je “bitkoin najverovatnije pobednik dugoročno gledano” tokom “Pitaj me bilo šta” (AMA) sesije na Reddit-u 7. januara.

Odgovarajući na pitanje da li će bitkoin zadržiti svoju poziciju na prvom mestu među kriptovalutama, Kameron je izneo svoj optimističan stav o novčiću, govoreći: “bitkoin je sigurno originalni kripto! Teško je pobediti kapacitet mreže - tako da po pitanju “novca kao sredstva očuvanja vrednosti” bitkoin je najverovatnije pobednik dugoročno gledano.”

Vinklevos braća su takođe izjavili u AMA-u da su “posvećeni kao i uvek da ETF (trgovački fond) postane realnost!”

Tokom drugog trenutka u diskusiji, Kameronov brat Tajler je izjavio:

“Verujemo da je bitkoin bolji u tome da bude zlato od samog zlata. Ako smo u pravu, onda će tokom vremena tržišna kapitalizacija bitkoina prestići tržišnu kapitalizaciju zlata od 7 biliona dolara.”

Odgovarajući na pitanje o značaju blokčeina u odnosu na kriptovalute, Tajler je izjavio da “jedno ne može postojati bez drugog. Blokčein bez kripta je kao kada bi nazvali AOL internetom.”

Govoreći o dugoročnom potencijalu fiat i kripto berzi, Kameron je istakao da “može videti budućnost gde sve (uključujući fiat) je kripto”, uključujući stejblkoin zasnovan na dolaru, Gemini dolar (GUSD).

GUSD je pokrenut septembra 2018. godine, nakon odobrenja Njujorškog državnog odeljenja za finansijske usluge (NYDFS). GUSD je navodno zasnovan na američkim dolarima koji se “drže u banci koja se nalazi u SAD-u i koji imaju pravo na FDIC osiguranje depozita, podložno važećim ograničenjima.”

U julu, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odbila je zahtev za bitkoin ETF od strane braće Vinklvos po drugi put. Prvi zahtev Vinklevosa za bitkoin ETF je odbijen od strane SEC-a marta 2017. godine.

Objašnjavajući svoju odluku, Komisija je izrazila svoju zabrinutost jer se značajan deo bitkoin trgovine odvija na “neregulisanim berzama izvan SAD-a”, uz sumnje o niskoj likvidnosti.
 

Pripremio: Marko Mihajlović