Vinklevos IP-u, braće Vinklevos, je odobrena prijava za patent koja omogućava uspostavljanje proizvoda kojima se trguje na berzi (ETPs) koristeći kriptovalute, objavljeno je u utorak 8. maja od strane Zavoda za intelektualnu svojinu SAD (USPTO).

Prijava za patent je bila uspešna, a blizanci su podneli prijavu za patent u decembru 2017.

Ovaj potez označio je još jednu pobedu za Viklevos IP ove godine, pošto je kompanija već dobila patent vezan za sigurnost kriptovaluta u februaru kao deo njihove Gemini platforme za trgovanje.

Opis mehanizma kojim upravlja patent glasi:

"Predmetni izum se uopšteno odnosi na sisteme, postupke i programe koji se koriste za proizvode kojima se trguje na berzi (" ETPs ") koji poseduju digitalnu imovinu i druge proizvode i/ili usluge povezane s ETP-ima koji posjeduju digitalnu imovinu."

Pre godinu dana, američka Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) odbila je zahtev Vinklevosa za pokretanje regulatornog fonda za  bitkoin berzanske fondove (ETF), jednog od instrumenata koji spada pod okrilje ETP-a.

Odbijanje je izazvalo nesigurnost na tržištima u to vreme, dok su mnogi izvori sugerisali da je prijava došla prerano i da vlasti tek treba da postave okvire za rešavanje takvih inovacija.

Osnivači su izjavili da ne odustaju od ideje, jer su bili svedoci koraka finansijskih divova kao što su Goldman Saks i Njujorška berza za pokretanje proizvoda i usluga vezanih za bitkoin.

Vinklevos IP prikupio je ukupno pet uspešnih patenata ove godine, prema podacima firme Justia patenti.


 

Pripremila: Majda Petrović