Wirex, kompanija za kreditne kartice, je integrisala API menjačnice kriptovaluta – ShapeShift. Na taj način, Wirex je omogućio svojim klijentima da svoje kartice finansiraju sa ETH-om, Monero-om, Litecoin-om i sa još 12 altkoina.

Wirex je svoju prvu bitkoin debitnu karticu promovisao u julu 2016. godine. Ta kartica može da se koristi u svim prodavnicama ili platformama koje primaju Visa ili Mastercard.

Iako Wirex tim veruje da je bitkon i dalje dominantna kriptovaluta na tržištu, kompanija smatra da je značajno pokriti i korisnike altkoina, pogotovo zbog brzog rasta digitalnih valuta poput ETH-a, Litecoin-a i Monero-a.

Ekosistem altkoina

Altkoini su prethodnih godina stekli loš imidž zbog karakteristika i opcija koje deluju kao prevara. Međutim, kriptovalute poput Monero-a su dobile odobrenje korisnika zbog sposobnosti da nude usluge sa kojima bitkoin ima problema.

Na primer, Monero je trenutno kriptovaluta koja je fokusirana na privatnost, što joj daje značajnu prednost nad bitkionom u smislu anonimnosti i finansijske privatnosti.

Suosnivač Wirex-a, Pavel Matvev je rekao:

“Bitkoin uživa prednost jer je bio prvi. Međutim, kako ekosistem sazreva, raste i zajednica korisnika altkoina.“

“Jedan od najučestalijih zahteva korisnika je kreiranje više-valutnih debitnih kartica, a sa integracijom ShapeShifta konačno smo to i omogućili.“

ShapeShift tim je naglasio da je Wirex-ova više-valutna debitna kartica eliminisala potrebu za bankarskim uslugama, jer podržava 16 vodećih kriptovaluta i mnoge finansijske servise kroz jedinstvenu aplikaciju i jednostavan korisnički interfejs.

Potreba za više-valutnim debitnim karticama će nastaviti da raste. To će uticati i na povećanje likvidnosti kriptovaluta, što će, na kraju povećati i tržišnu vrednost digitalnih valuta.