Rudari su do sada iskopali 90% kriptovalute monero (XMR) koja se fokusira na privatnost, i ostatak će biti iskopan do maja 2022. godine, potvrdili su podaci od nadzora za resurse “Monero Blocks” 20. decembra.

Monero - čiji su developeri postavili privatnost kao prioritet - imaće ukupnu ponudu od 18,4 miliona XMR.

Do sada, ukupno 16,659,407 XMR je dostupno.

Za razliku od bikoina (BTC) - koji ima fiksni broj zaliha nakon što su svi novčići iskopani - monero će nastaviti da beskonačno generiše male blok nagrade od 0,6 XMR nakon 2022. godine, odlika koja je poznata kao “tail emission”.

Ovo se sprovodi kako bi rudari imali inicijativu da održavaju mrežu sigurnom. Moneropedia, izvor edukativnih podataka o moneru, dalje objašnjava:

“Zbog dinamične veličine bloka, konkurencija između rudara će uzrokovati da se naknade smanjuju. Ukoliko rudarenje nije profitabilno zbog visokih troškova i male nagrade, rudari će izgubiti svoj podsticaj i prestaće da rudare, što smanjuje sigurnost mreže. “Tail emission” osigurava da dinamična veličina bloka i tržište provizija mogu da se razviju.”

Uprkos “Tail emission” odlike, nije verovatno da će monero postati inflatorna kriptovaluta zbog neograničene emisije od 0,6 XMR po bloku. Izgubljeni novčići će verovatno imati veću vrednost od nagrade za blok tokom istog perioda.

Nakon kontroverze oko “Tail emission” odlike tokom ovogodišnjeg hard forka, monero je uspeo da se izbori sa negativnim publicitetom, uprkos svoje privatnosti koja je čini omiljenim među hakerima.

Kao što je Cointelegraph izvestio ove jeseni, “cryptojacking” - proces u kome hakeri koriste uređaj da tajno i daljinsko rudare kriptovalute bez znanja vlasnika - skočio je u popularnosti 2018. godine. Hakeri koji koriste ovaj proces uglavnom vole da rudare novčiće koji su zasnovani na privatnosti, kao što je monero.

 

Pripremio: Marko Mihajlović