Na sastanku s Hermanom Grefom, predsednikom najveće ruske banke Sberbank, ruski predsednik Vladimir Putin govorio je o važnosti praćenja razvoja blokčeina.

Sberbank je, u partnerstvu sa ruskom Federalnom antimonopolskom službom (FAS) u decembru prošle godine, uvela blokčein u svoje sisteme za prenos i skladištenje podataka. Banka navodno uskoro otvara i kripto menjačnicu u Švajcarskoj.

Gref se direktno obratio Putinu, govoreći mu o tome šta on vidi kao potrebu u programima za obuku profesionalaca u blokčein sektoru. Gref je takođe govorio o potrebi za "veoma pažljivim regulisanjem", a ne "zabranama", u cilju promovisanja inovacije.

Kao odgovor na to, Putin, bez konkretnog pominjanja blokčeina, postavlja pitanje zašto je Rusiji potreban ovaj sektor, kada "imamo sve [...] naftu, gas, ugalj, metale svih vrsta [...] zlato, platinu, dijamante, sve!" Zatim je rekao da se industrija dobro razvija u Rusiji i da ima "dobru kadrovsku bazu".

Putin je onda dodao da Rusiji treba svoja "odskočna daska" i citirao bivšeg ministra nafte jedne arapske zemlje:

"Kameno doba se nije završilo zbog nedostatka kamena, već zbog pojavljivanja novih tehnologija".

Prema Putinovom mišljenju, zemlje koje kasne sa usvajanjem ove nove tehnologije, koju nikad ne pominje po imenu, "vrlo brzo će postati zavisne od lidera ovog razvoja", a to je nešto što “Rusija ni u kom slučaju ne sme dozvoliti”:

"Moramo da iskoristimo maksimalnu prednost ovih faktora [...] kako bismo garantovali ovaj napredak u budućnosti."

Putin je predstavio ideju iz prošlosti Rusije koja je pokrenula sopstvenu kripto rublju (CryptoRuble), ali njena zakonitost i pokretanje su neprekidno u sivoj zoni.

Januara ove godine, nakon konsultacija sa suosnivačem itirijuma Vitalikom Buterinom, Putin je predložio pokretanje nove multinacionalne kriptovalute koju bi trebalo da usvoje zemlje BRICS i EEU i iskoriste prednosti blokčeina i pametnih ugovora.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić