Italijanska državljanka je osuđena na šest godina zatvora u Danskoj zbog naručenog ubistva svog bivšeg dečka koje je platila koristeći bitkoin, prenosi Rojters.

U martu je platila 4,1 bitkoin kada je on vredeo oko 4.000 dolara. Transfer na ubicin  kriptonovčanik je bio prezentovan na sudu kao dokaz. Ubistvo se na sreću nije dogodilo, a momak, potencijalna žrtva bio je prisutan tokom izricanja presude i kasnije je razgovarao sa ženom.

Pretpostavljena anonimnost digitalnih valuta učinila ih je popularnim izborom za kriminalce. Mračni sajtovi (Dark web) kao što su AlphaBay i SilkRoad su koristili bitkoin za transakcije iz tog razloga. Ostali protivnici bitkoina optužili su kriptovalutu da se koriste posebno za pranje novca i kriminalne radnje.

Istovremeno, zagovornici digitalnih valuta ukazuju na to da se u velikoj većini slučajeva pranja novca, finansiranja terorizma i drugih finansijskih zločina koriste upravo fiat valute. Sijan Džons, osnivač EDCAB(European Digital Currency & Blockhain Techology), naveo je komitetu Evropskog parlamenta:

"Percepcija da su kriptovalute anonimne je u velikoj meri mit. Neosnovano i grubo precenjeno je reći da se kriptovalute uglavnom koriste za pranje novca. Sposobnost praćenja transakcija koje su se dogodile čini virteulne valute veoma neprikladnim sredstvom za pranje novca."


 

Pripremio: Bojan Zečević