Bitkoin i blokčein nisu samo u trenudu za manji krug individiualnih investitora već i mnogo šire, a kompanije pokušavaju da to iskoriste. Dok neki pokreću sopstvene ICO-e, poput Kodaka, drugi su samo dodali “blokčein” na svoje ime i doživeli su uspeh.

U situaciji koja je opasno slična onoj koji se dogodio devedesetih sa “.com” bumom, ”revolucija blokčeina” koju su preduzele neke kompanije zahteva pažljivu proveru, jer gde ima dima ima i vatre.

Kad smo već kod dima, revolucija kanabisa koja je usledila nakon legalizacije u nekoliko država je dovela do sličnog upozorenja od Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove.

Bitkoin servisi

Među kompanijama koje se trude da uđu na stimulisano tržište je i kompanija koja je od ranije poznata kao Tulip BioMed - sada Bitcoin Services. Ova promena u nazivu i pravcu dovela je do povećanja akcija kompanije za 43.500 posto prošle godine.

Finasijske prijave Bitcoin Services iz tog vremena nude nekoliko indicija da kompanija radi bilo šta konkretno što bi opravdalo histeriju. Isto se može reći i za njihovu veb stranicu, kojoj uglavnom nedostaju saopštenja za štampu i druge informacije o investitorima, osim kontakt informacija.

Nije usamljen slučaj

Bitcoin Services verovatno zauzima prvo mesto u smislu rasta zahvaljujući promeni imena, ali postoji i niz drugih koji su napravili između 309 i 20,445 posto dobitka zahvaljujući promeni imena, kao što je i prikazano u nastavku.

Former NameCurrent NameLocationTrading Range 2017
Tulip Bio MedBitcoin ServiesUSA42,500%
JA EnergyUBI Blockchain InternetChina20,445%
Natural Resource HoldingsBlockchain MiningIsrael12,021%
Leeta GoldHIVE Blockchian TechnologiesCanada6,384%
Grand Pacaraima GoldFirst Bitcoin CapitalCanada5,897%
Carrus CapitalGlobal Blockchain TechnologiesCanada2,900%
AgriVest AmericasNXChainUSA1,700%
BioptixRiot BlockchainUSA1,611%
AE Innovative CapitalBitcoin GroupGermany1,503%
On-LineOnline BlockchainUK1,300%
Long BlockchainLong Island Ice Tea CorpUSA458%
Transeastern Power TrustPlockchain Power Trust UnitCanada309%

Brzi novac

Još jedan zabrinjavajući trend koji podseća na “.com” bum je taj da ti dobici ne traju dugo.

Internet UBI Blockchain u Hong Kongu - prethodno poznat kao JA Energy - porastao je više od 20.000 posto pre nego što su regulatori zaustavili kupovinu i prodaju.

Znakovi balona?

Oni koji veruju da je celo tržište kriptovaluta jedan veliki balon često ukazuju na sličnosti balona dot-kom sa kompanija koje koriste trenutno koriste prednosti manije i špekulacija.

Ostaje da se vidi da li tržište kriptovaluta može da izdrži ovu maniju bolje od drugih sličnih balona.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić