"Blokčein" ili "Bitkoin" za brendiranje firme!

Bitkoin i blokčein nisu samo u trenudu za manji krug individiualnih investitora već i mnogo šire, a kompanije pokušavaju da to iskoriste. Dok neki pokreću sopstvene ICO-e, poput Kodaka, drugi su samo dodali “blokčein” na svoje ime i doživeli su uspeh.

U situaciji koja je opasno slična onoj koji se dogodio devedesetih sa “.com” bumom, ”revolucija blokčeina” koju su preduzele neke kompanije zahteva pažljivu proveru, jer gde ima dima ima i vatre.

Kad smo već kod dima, revolucija kanabisa koja je usledila nakon legalizacije u nekoliko država je dovela do sličnog upozorenja od Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove.

Bitkoin servisi

Među kompanijama koje se trude da uđu na stimulisano tržište je i kompanija koja je od ranije poznata kao Tulip BioMed - sada Bitcoin Services. Ova promena u nazivu i pravcu dovela je do povećanja akcija kompanije za 43.500 posto prošle godine.

Finasijske prijave Bitcoin Services iz tog vremena nude nekoliko indicija da kompanija radi bilo šta konkretno što bi opravdalo histeriju. Isto se može reći i za njihovu veb stranicu, kojoj uglavnom nedostaju saopštenja za štampu i druge informacije o investitorima, osim kontakt informacija.

Nije usamljen slučaj

Bitcoin Services verovatno zauzima prvo mesto u smislu rasta zahvaljujući promeni imena, ali postoji i niz drugih koji su napravili između 309 i 20,445 posto dobitka zahvaljujući promeni imena, kao što je i prikazano u nastavku.

Former Name Current Name Location Trading Range 2017
Tulip Bio Med Bitcoin Servies USA 42,500%
JA Energy UBI Blockchain Internet China 20,445%
Natural Resource Holdings Blockchain Mining Israel 12,021%
Leeta Gold HIVE Blockchian Technologies Canada 6,384%
Grand Pacaraima Gold First Bitcoin Capital Canada 5,897%
Carrus Capital Global Blockchain Technologies Canada 2,900%
AgriVest Americas NXChain USA 1,700%
Bioptix Riot Blockchain USA 1,611%
AE Innovative Capital Bitcoin Group Germany 1,503%
On-Line Online Blockchain UK 1,300%
Long Blockchain Long Island Ice Tea Corp USA 458%
Transeastern Power Trust Plockchain Power Trust Unit Canada 309%

Brzi novac

Još jedan zabrinjavajući trend koji podseća na “.com” bum je taj da ti dobici ne traju dugo.

Internet UBI Blockchain u Hong Kongu - prethodno poznat kao JA Energy - porastao je više od 20.000 posto pre nego što su regulatori zaustavili kupovinu i prodaju.

Znakovi balona?

Oni koji veruju da je celo tržište kriptovaluta jedan veliki balon često ukazuju na sličnosti balona dot-kom sa kompanija koje koriste trenutno koriste prednosti manije i špekulacija.

Ostaje da se vidi da li tržište kriptovaluta može da izdrži ovu maniju bolje od drugih sličnih balona.


Pripremio: Nenad Ćurčić