Komonvelt banka Australije (CBA), najveća banka u zemlji, dobila je dozvolu od Svetske banke da izdaje obveznice ekskluzivno na blokčeinu, navodi se u saopštenju za javnost 10. avgusta.

CBA će, navodno, urediti prvu obveznicu na globalnom nivou da bude "stvorena, dodeljena, preneta i upravljana korišćenjem blokčein tehnologije". Novi instrument na blokčeinu (bond-i) biće izdat i distribuiran na blokčein platformi pod operacijom Svetske banke u Vašingtonu i CBA u Sidneju.

Dve organizacije koriste privatni itirjium blokčein, ali CBA "ostaje otvorena" alternativama jer se "drugi blokčeinovi brzo razvijaj". Microsoft je izvršio nezavisni pregled platforme kako bi ocenio svoju sigurnost i otpornost. Izvršni direktor CBA institucionalnog bankarstva i internacionalnih tržišta Džejms Vol je rekao:

"Verujemo da će ova transakcija biti revolucionarna kao demonstracija kako blokčein tehnologija može delovati kao olakšavajuća platforma za različite učesnike."

Prema CBA i Svetskoj banci, korišćenjem blokčein tehnologije će se pojednostaviti povećanje kapitala, trgovanje hartijama od vrednosti, ubrzati poslovanje i "poboljšati regulatorni nadzor". Svetska banka izdaje godišnje obveznice od 50-60 milijardi dolara za održivi razvoj u privredama u razvoju.

5 Day Stock Chart Commonwealth Bank of Australia. Source: Reuters

5-dnevni grafikon akcija Komonvelt banke Australije. Izvor: Reuters

U julu je CBA uspešno isporučila isporuku badema od 17 tona u Evropu koristeći svoju novu blokčein platformu za praćenje tereta iz Melburna u Hamburg, Nemačka. Platformu podržava tehnologija distribuiranog registra (DLT), Internet stvari (IoT) i pametni ugovori.

Tajlandska Asocijacija tržišta obveznica (TBMA) otkrila je da će koristiti blokčein rešenje na svojoj registarskoj platformi. Nova platforma će, prema izveštajima, omogućiti TBMA-u da obezbedi brže izdavanje sertifikata za izdate obveznice, što će, s druge strane, podstaći likvidnost sekundarnog tržišta. Bločein rešenje bi trebalo da bude predstavljeno kasnije ove godine.

 

Pripremio: Nikola Tasić