Svetski ekonomski forum formira posebna veća za blokčein, AI, IoT

Svetski ekonomski forum (WEF) najavio je formiranje šest odvojenih “veća za četvrtu industrijsku revoluciju” koja će raditi na smernicama za novu tehnologiju, navodi se u saopštenju za medije koje je preneo Cointelegraph 29. maja.

Prema saopštenju, veća nameravaju da pomognu regulatorima da regulišu oblast veštačke inteligencije, autonomne mobilnosti, blokčeina, dronova, interneta stvari i preciznu medicinu. Odbori - navodno sastavljeni od preko 200 lidera iz javnog i privatnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice - takođe će se redovno sastajati kako bi se pozabavili odsustvom jasno definisanih pravila.

U saopštenju se navodi da su se veća prvi put sastala danas u forumovom Centru za četvrtu industrijsku revoluciju u San Francisku. WEF obećava da će te organizacije omogućiti razmenu politike između zemalja, rešiti regulatorne praznine, oblikovati zajedničko razumevanje najboljih praksi politike i pružiti strateške smernice.

Među predsedavajućim veća su navodno lideri Kineske akademije medicinskih nauka, instituta Dana-Farber, Evropske komisije, Majkrosofta, proizvođača mobilnih mikročipova Qualcomm, Ubera i Svetske banke.

Kako je objavio Cointelegraph početkom tekućeg meseca, WEF se udružio sa preko 100 globalnih lidera iz oblasti lanca snabdevanja i logistike kako bi standardizovali primenu u industriji.

Krajem januara, WEF je imenovala direktora i osnivača BitPesa, Elizabet Rozielo, da služi kao jedan od dva predsedavajuća Globalnog blokčein veća.