Svetski ekonomski forum (WEF) najavio je formiranje šest odvojenih “veća za četvrtu industrijsku revoluciju” koja će raditi na smernicama za novu tehnologiju, navodi se u saopštenju za medije koje je preneo Cointelegraph 29. maja.

Prema saopštenju, veća nameravaju da pomognu regulatorima da regulišu oblast veštačke inteligencije, autonomne mobilnosti, blokčeina, dronova, interneta stvari i preciznu medicinu. Odbori - navodno sastavljeni od preko 200 lidera iz javnog i privatnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice - takođe će se redovno sastajati kako bi se pozabavili odsustvom jasno definisanih pravila.

U saopštenju se navodi da su se veća prvi put sastala danas u forumovom Centru za četvrtu industrijsku revoluciju u San Francisku. WEF obećava da će te organizacije omogućiti razmenu politike između zemalja, rešiti regulatorne praznine, oblikovati zajedničko razumevanje najboljih praksi politike i pružiti strateške smernice.

Među predsedavajućim veća su navodno lideri Kineske akademije medicinskih nauka, instituta Dana-Farber, Evropske komisije, Majkrosofta, proizvođača mobilnih mikročipova Qualcomm, Ubera i Svetske banke.

Kako je objavio Cointelegraph početkom tekućeg meseca, WEF se udružio sa preko 100 globalnih lidera iz oblasti lanca snabdevanja i logistike kako bi standardizovali primenu u industriji.

Krajem januara, WEF je imenovala direktora i osnivača BitPesa, Elizabet Rozielo, da služi kao jedan od dva predsedavajuća Globalnog blokčein veća.