Četvrta najveća berza na svetu objavila je planove za korišćenje takozvane tehnologije distribuiranog registra (DLT) u transakcijama hartija od vrednosti.

Šagnajska berza (SSE), koja je od decembra 2017. godine imala tržišnu kapitalizaciju koja je prelazila 5 triliona dolara navela je u izveštaju da "većina ljudi smatra da blokčein tehnologija može unaprediti transparetnost sektora hartija od vrednosti".

"Deo tržišta sada počinje sa delimičnim usvajanjem ove tehnologije, a industrijske aplikacije će u većoj meri to učiniti u narednih nekoliko godina" - navela je institucija u svom saopštenju.

Dok je Kina zabranila kriptovalute, ICO projekte i slobodno trgovanje, vlasti su uložile napor da se ove godine suzbije razvijanje blokčein tehnologije.

U maju i junu su objavljeni zvanični rejtinzi obe vrste projekata, kripto imovine i blokčeina, a domaći standardi za implementaciju tehnologije trebalo bi da isplivaju na površinu 2019. godine.

Trgovanje hartijama od vrednosti je stabilno. Santader je ove nedelje otkrio da njihov istraživački tim radi na ispitivanju kako bi blokčein mogao da ažurira njihovo sopstveno upravljanje hartijama od vrednosti.
 

Pripremio: Bojan Zečević