Četvrti najveći provajder telekomunikacija u svetu, japanski Nippon Telegraph and Telephone (NTT), prijavio je patent za korišćenje blokčein tehnologije za ugovore, prema izveštaju američke Kancelarije za patente i žigove (USPTO) 19. jula.

NTT-ova prijava za patent navodi da je problem sa ugovorima na blokčeinu takav da svaka transakcija "sadrži samo elektronski potpis pošiljaoca" dok "dokaz o ugovoru od strane primaoca nije ostavljen u transakciji."

Patent predlaže da je "jednostavan, mogući način da se reši ovaj problem jeste da, na primer, uključi elektronske potpise svih uključenih strana u jednoj transakciji."

Detalji o patentu opisuju pronalazak sa ciljem "ostavljanja dokaza o ugovoru na blokčeinu" koristeći jedan digitalni potpis za svaku transakciju među uključenim stranama. Dokument o patentu nastavlja da je drugi cilj "očuvanje kredibiliteta" kroz ovaj proces.

NTT-ov patentni predlog je jedan od nekoliko koji je već ove sedmice bio predstavljen većim korporacijama. Kao što je Cointelegraph objavio 18. jula, i Mastercard i Bank of America objavili su i dokumentaciju za pronalaske bazirane na blokčeinu.

U međuvremenu, globalna telekomunikaciona industrija će u narednih pet godina značajno imati koristi od blokčeina. Izveštaj objavljen ranije ovog meseca naglašava kako bi tehnologija mogla da doprinese sektoru sa skoro milijardu dolara do 2023. godine, od samo 46 miliona dolara koliko vredi danas.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić