Četri najveće revizorske firme (Deloitte, Ernst & Young, KPMG i PwC) su se pridružile grupi od 20 tajvanskih banka kako bi testirali blokčein tehnologiju za primenu u fiskalnoj reviziji, prenosi lokalna novinska agencija CTEE.

"Velika četvorka" pridružiće se konzorcijumu velikih tajvanskih banaka da testiraju blokčein rešenje za reviziju privremenih finansijskih izveštaja kompanija, usmerenih na racionalizaciju tzv. procesa eksterne potvrde. Ovo trenutno zahteva od  revizora da ručno obrade i potvrde revizorske dokaze o transakcijama kompanija sa trećim licima.

Pilot - koji je razvio bankarski konzorcijum zajedno sa tajvanskom FISC – je upotrebio nepropusnu, distribuiranu i neizmenjivu strukturu blokčein sistema kako bi osigurao i automatizovao procese potvrđivanja, potencijalno omogućavajući revizorima procenu fiskalnog zdravlja firmi u rekordnom vremenu.

Banke će delovati kao validatori za migraciju podataka o transakcijama preduzeća na blokčeinu koji će naknadno biti dostupni od strane učesnika revizorskih kuća. FISC predviđa da će novi sistem ubrzati vreme potvrđivanja sa prosečne dve nedelje na "rok od jednog dana".

Proširenje probnog sistema planirano je za više od 1.400 javnih kompanija u Kini, počev od naredne godine.

Ovog proleća, Cointelegraph je izvestio o velikoj studiji Deloitte-a koja je tvrdila da preduzeća koja ne razmatraju integraciju blokčein sistema su "u riziku od zaostajanja", predviđajući da će to postati "standardna operativna tehnologija u finansijskoj, proizvodnoj i potrošačkoj industriji" ubuduće.

Sa svoje strane, PwC je takođe zadržao svoj uticaj na kripto i blokčein prostor. Kompanija je objavila zajednički izveštaj sa udruženjem “Švajcarske kripto doline” pre dve nedelje, koji ukazuje na to da ICO projekti “bujaju” u 2018. godini, a njihov obim trgovanja je do sada već dvostruko veći u odnosu na celu 2017. godinu.


 

Pripremila: Majda Petrović