Bitfinex, peta najveća platforma za razmenu kriptovaluta u svetu, prema obimu trgovine ostvarenom u toku 24 časa, namerava da preseli svoje poslovanje, sa nekadašnjom bazom na Britanskim devičanskim ostrvima, u Cug, u Švajcarskoj, izvestio je Cointelegraph auf Deutsch u utorak, 27. marta.

Žan Luis van der Velde, generalni direktor u Bitfinex-u, potvrdio je, u utorak, planove menjačnice švajcarskim poslovnim novinama Handelszeitung. Rukovodstvo Bitfinex-a navodno se nekoliko puta sastalo sa državnim Sekretarijatom za međunarodne finansije (SIF), kao i sa članom Federalnog veća Johanom Šnajder-Amanom, koji vodi ministarstvo za ekonomiju Švajcarske.

“Tražimo novo sedište za Bitfinex i matičnu kompaniju iFinex, u kom želimo da spojimo operacije koje su se odvijale na nekoliko različitih lokacija”, rekao je van der Velde za der Blatt.

Eksperti za poravnanje u Švajcarskoj, koji su upoznati sa ovim pitanjem, kažu da će Bitfinex biti inkorporiran kao javna kompanija sa ograničenom odgovornošću na prelazu sa Britanskih devičanskih ostrva u Švajcarsku i da će tako biti nezavistan od prethodne matične kompanije, iFinex. Trenutni menadžerski tim, koji vodi holanđanin van der Velde, takođe planira da se preseli u Švajcarsku. I pravni i finansijski odsek, kao i tehnički odsek, bi, u budućnosti, radili iz Švajcarske.

Iako je menjačnica razmatrala London kao potencijalnu alternativu, Švajcarska je “na vrhu liste jurisdikcija”, rekao je van der Velde Handelszeitung-u, dodajući da je menjačnica spremna da sarađuje sa regulatorima:

“Želimo da budemo najtransparentija menjačnica od svih i da ispunjavamo zahteve švajcarskih regulatora.”

Cug se pokazao kao atraktivna lokacija i za druge kripto kompanije, pored Bitfinex-a, međunarodno aktivni blokčein startapovi kao što su Xapo, ShapeShift, Monetas i Etherisc nalaze se u Cugu, kao i itirijumova fondacija i uprava.


Pripremila: Kristina Ristin