Primena blokčein tehnologije je potencijalno beskonačna - i svake godine čujemo sve više upotreba u poslovanju i trgovini. Kriptovalute ostaju u centru pažnje, ali to nije zaustavilo multinacionalne kompanije da napreduju sa svojim vlastitim blokčein rešenjima u cilju poboljšanja poslovanja.

Kao rezultat toga, došlo je do nove prekretnice u najvažnijim industrijskim granama u 2018. godini. U prvom slučaju za globalnu poljoprivredu, teretna isporuka soje je izvršena korišćenjem blokčein tehnologije. Prema Reuters-u, trgovina je obavljena digitalno pomoću Easy Trade Connect (ETC) blokčein platforme. ETC je napravio niz ugovora i sertifikata potrebnih za međunarodnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima.

Ozbiljnije razmatranje situacije

Pošiljka iz Amerike u Kinu uključivala je pet različitih stranaka, uključujući Louis Dreyfus Co., Shandong Bohi Industry Co., ING, Societe Generale i ABN Amro.

Kompanija Louis Dreyfus, multinacionalni poljoprivredni trgovac, pozdravila je upotrebu blokčein tehnologije u trgovini zbog svoje efikasnosti. Šef trgovačkih poslova kompanije, Robert Serpolet, procenio je da je upotreba blokčeina za obradu i potvrdu ugovora značajno umanjila uobičajeno vreme koje bi trebalo da se odobri za ovakvu vrstu trgovine.

"Primetili smo veoma značajnu dobit od efikasnosti, daleko iznad onoga što smo očekivali."

Koristeći ETC platformu, Bohi je kupio pošiljku soje od Louis Dreyfus-a, dok su razne banke pružale kreditne sertifikate potrebne za prodaju. Špedicije su se bavile neophodnim papirologijama potrebnim za pošiljku, a Ministarstvo poljoprivrede SAD-a učestvovalo je u izdavanju sertifikata za sanitarne potrebe.

Antoni van Vliet iz ING-a smatra da bi upotreba blokčeina u ovoj specifičnoj industriji mogla biti široko prihvaćena zbog ušteda.

"Ovo je rešenje, pošto učestvujemo u biznisu koji ima velike promete i male isplate. Ako ne za par meseci, onda za godinu dana ili maksimum dve, mislim da će svet u ovom okruženju izgledati sasvim drugačije."

Novi slučaj upotrebe

Blokčein tehnologija se uglavnom koristi kao okosnica za transakcije, kao što su bitkoin i druge kriptovalute. Međutim pošto je itirijum u razvoju, može se tehnički još mnogo iskoristiti, kao što je uključivanje ugovora koji se može izvršiti na blokčeinu.

Kao što se u ovom slučaju pokazalo, veliki broj različitih stranaka bi moglo biti uključeno u složene poslovne oko transakcija. Koristeći blokčein tehnologiju proces je ubrzan, postaje jeftiniji - što će bez sumnje biti mamac za druge poslove. Korišćenje blokčein platforme čuva sve uključene aktere i informiše tokom čitavog procesa.


 

Pripremio: Nikola Mosurović