Japanski Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), četvrta po veličini banka na svetu, pokreće sopstvenu digitalnu valutu MUFG, objavila je lokalna agencija Mainichi.jp u nedjelju, 14. januara.

MUFG je najveća finansijska kompanija u Japanu i postaje prva japanska banka koja emituje virtuelnu valutu, prenosi Mainichi.jp.

Banka je imala planove da razvije kriptovalutu još od 2016. godine. Prema Mainichi.jp, datum pokretanja je sada definitivan i predviđen za 2018.

Na osnovu blokčein tehnologije, MUFG novčić će omogućiti korisnicima da izvrše trenutne transakcije od osobe do osobe, kao i kupovinu sa nižim naknadama.

MUFG je saopštio da će kompanija obraditi sve transakcije iz svoje kriptovalutne mreže, tvrdeći da će takav pristup pomoći u poboljšanju stabilnosti novčića.

Banka takođe planira da veže jedan MUFG novčić za jedan japanski jen, kako bi se održalo poverenje ljudi u novu kriptovalutu.

Druga lokalna kompanija DMM Grupa, koja je gigant u digitalnoj trgovini, je pokrenula sopstvenu menjačnicu koja ima u ponudi sedam sredstava za konverziju počev od 11. januara. Ovaj potez je vrhunac u opštem prihvatanju blokčein tehnologije u Japanu.

Za razliku od vlada susedne Kine i Južne Koreje, japanska vlada usvojila je prihvatljiviji pristup regulaciji tržišta kriptovaluta, što je verovatno pozitivno uticalo na rast sektora u zemlji.


 

Pripremio: Nikola Mosurović