Binance, najveća menjačnica kriptovaluta po obimu trgovanja, najavila je da zvanično razvija javni blokčein kako bi stvorila novu, decentralizovanu menjačnicu, navodi se u saopštenju od 13. marta.

Njihova vizija, u kojoj “centralizovane i decentralizovane menjačnice koegzistiraju u bliskoj budućnosti, dopunjujući jedna drugu”, inspirisala ih je da razviju Binance Chain, koji će se koristiti za transfer i trgovinu blokčein imovine. Taj potez će podstaknuti Binance na promenu iz kompanije u zajednicu.

“Verujemo da je kontinuirano podržavanje visokokvalitetnih blokčein projekata najbolji način za razvijanje ovog sektora. Nastavićemo sa usavršavanjem ovog dela, kao što smo naveli u našem pismu o namerama (whitepaper)”, rekli su u Binance menjačnici.

Ovaj novi blokčein će biti domaćin 'Binance Coin-a' (BNB), koji će postati izvorni novčić na glavnoj blokčein mreži.

Decentralizovana menjačnica razlikuje se od centralizovane po tome što se ne oslanja na usluge treće strane za čuvanje korisničkih sredstava. Korisnici međusobno obavljaju transakcije bez potrebe za centralnim serverom, a ne postoji ni centralna uprava koja poseduje listu naredbi ili nadzor nad njima.

Iako decentralizovane menjačnice pružaju više anonimnosti i pohvaljene su kao teže za hakovanje, mogu biti manje intuitivne za početnike, a i nedostaju im neke od karakteristika i funkcija centralizovanih menjačnica.

Decentralizovane menjačnice nisu novost, jer platforme, kao što su Wawes DEX, BitShars, NXT, CounterParty, postoje već neko vreme.

Binance je dao izjavu o decentralizaciji dan nakon što je najavio nagradu od 250.000 dolara svakom ko bi mogao da pruži informacije koje vode do legalnog hapšenja hakera, koji su odgovorni za pokušaj hakovanja 7. Marta.


 

Pripremila: Kristina Ristin