Izabela Mateos J Lago, glavni strateg u kompaniji BlackRock, koja se bavi upravljanjem investicijama (preko 5,7 triliona dolara pod upravom), navodi da kompanija pažljivo prati i gleda bitkoin i njegov "interesantan razvoj".

U intervjuu za Blumberg u ponedeljak 29. januara, izvršni direktor je naveo da iako kriptovalute nisu konstituisane kao "investiciona imovina", za najvećeg svetskog menadžera novca bitkoin je pod budnim okom te aktivno prate nljegov progres jer je jasno da se veoma brzo razvija.

Prošle nedelje na Svetskom ekonomskom forumu, direktor BlackRock-a Leri Fink je opisao kripto-prostor kao "indeks pranja novca", a još ranije je implicirao da ne planira da ulazi u buduću bitkoin ETF arenu.

Pošto se prašina slegla nakon hakerskog napada na Japansku menjačnicu Coincheck, Mateos J Lago ipak nije imala razloga da potpuno odbaci investiranje u kripto.

"Činjenica da je interesovanje opstalo uprkos hakerskim napadima koji se ponavljaju", dodala je, opisujući potražnju bitkoin kupaca kod BlackRock-a, "uprkos tome što su se regulatori probudili i pokušavaju da se uhvate u koštac sa novim razvojem i postepenim uklanjanjem svih ilegalnih upotreba, sugerišući da je to zaista dobra stvar.”

Usvajanjem "ne sada ali kasnije" perspektive o interakciji, BlackRock odražava slične stavove lidera investicionog kadra Dojč banke Markusa Milera koji je takođe naveo za Blumberg da dok je kripto za "špekulativne" investitore sada, u narednih pet do deset godina treba da se vidi regulatorni napredak koji će omogućiti njegov tretman kao "zvaničnu klasu imovine”.

"Postoji mnogo načina da se uđe: pitanje je, da li su sigurne?" Mateos J Lago je nastavila sa pričom o mogućnostima investiranja u blokčein i ICO, navodeći da je "teško odrediti fer vrednost" kako bi regularni investitori uložili.


 

Pripremio:     Bojan Zečević