Canaan Creative, drugi po veličini proizvođač hardvera za rudarenje bitkoina (BTC), pokrenuo je ono što tvrdi da je prvi "BTC" minijaturni televizijski set za rudarenje, objavio je 2. avgusta Južnokorejski Morning Post (SCMP).

Pod nazivom "AvalonMiner Inside", aparat poseduje procesnu snagu od 2,8 triliona heša u sekundi, a navodno ga pokreće veštačka inteligencija (VI) i sposoban je da reaguje na  glasovne komande. Nasuprot tome, najmodernija rudarska oprema Canaan-a može da obradi 11 triliona heša u sekundi, ukazuje SCMP.

Uređaj takođe izračunava fluktuirajuću brzinu profitabilnosti bitkoin rudarenja u realnom vremenu, piše SCMP, i omogućava korisnicima da kupuju zabavne sadržaje ili druge proizvode na Canaan platformi koristeći kripto koji su izrudarili.

Dok je novi uređaj navodno prvi u seriji kućnih aparata povezanih sa blokčeinom, koje će firma kreirati, neki posmatrači kriptosfere su izrazili skepticizam prema novom proizvodu.

Analitičar bitkoina Ksiao Lei iz Pekinga potcenjivački je okarakterisao potez Canaan-a kao “hajp”, dodajući da bi takvi proizvodi "bili značajniji ako bi ove kompanije mogle ugraditi rudarsku funkciju u postojeće vodeće televizijske brendove".

Canaan je podneo prijavu za početnu javnu ponudu (IPO) u iznosu od milijardu dolara na Hong Kong berzi u maju, sa izveštajem od 1,3 milijarde juana (oko 205 miliona dolara) u prihodima 2017. godine, što je 27 puta više nego prethodne godine.

Dobitak u 2017. godini bio je 361 miliona juana (oko 52 miliona dolara), što je više od 230 puta od 2015. godine, prema Blumbergu. Konsultantska firma Frost&Sullivan je, kako se izveštava, prognozirala da će do 2020. godine Canaan prihodovati 28,6 milijardi juana (oko 4,1 milijarde dolara).

Bez obzira na to, konkurencija je žestoka u kineskoj unosnoj kripto rudarskoj industriji hardvera, dok je konkurent Bitmain, navodno, zaradio između 3 i 4 milijarde dolara u operativnim dobitima u 2017. godini - što je više nego što je američki proizvodni gigant Nvidia zaradio u istom periodu. Krajem jula, Fortune je objavio da je Bitmain zaradio oko milijardu dolara neto dobiti u prvom kvartalu 2018. godine i navodno se uskoro prijavljuje za prekomorski IPO.


 

Pripremila: Majda Petrović