Prema izveštaju Blumberga od 7. maja, Oracle korporacija, druga po veličini softver kompanija na svetu, lansiraće blokčein proizvode tokom sledećih dva meseca.

Predsednik softver razvoja Tomas Kurian je danas najavio u Oracle predstavništvu da će kompanije prestaviti ‘platform-as-a-service’ proizvod ovog meseca, kao i aplikaciju koja funkcioniše pomoću decentralizovanog registra.

Kompanija, čije je sedište u Kaliforniji, sarađuje sa bankom Čilea kako bi zabeležila transakcije u okviru banke na hajperledžeru. Oracle je takođe sarađivao sa vladom Nigerije, koja navodno traži kako da primeni blokčein tehnologiju na dokumentovanje carine i uvoza. Kako javlja Blumberg, Oracle-ovi proizvodi će takođe biti ponuđeni i farmaceutskim kompanijama za menadžment nabavnih lanaca.

Blokčein tehnologija je uspešno primenjena u velikim industrijama. Krajem aprila, španska BBVA banka je postala prva banka sa svetskim prisustvom koja je dala zajam na blokčeinu. Kako su predstavnici banke izjavili, upotreba blokčein tehnologije je skratila vreme potrebno kako bi se završio zajam od 75 miliona evra sa nekoliko dana na nekoliko sati.

Sredinom aprila, južnokorejski gigant Samsung je otkrio kako će koristiti blokčein za menadžment svog globalnog sistema nabavke. Potpredsednik i direktor za blokčein Song Kvang-vu je rekao da ćerka firma, Samsong SDS, pokušava da upotrebi blokčein tehnologiju kako bi smanjila svoje troškove za čak 20%.


 

Pripremio: Stevan Kostić