Velika američka menjačnica i provajder usluga kripto-novčanik, Coinbase je razgovarala sa regulatorima o dobijanju zakupa prava na federalno bankarstvo, prema izveštaju Wall Street Journal-a (WSJ) 18. maja.

Navodeći "osobu koja je upoznata s tim pitanjem", WSJ izveštava da je Coinbase početkom 2018. godine razgovarao sa Kancelarijom kontrolora valute Sjedinjenih Američkih Država (OCC) o bankarskim poveljama i njihovom biznis modelu.

Portparol Coinbase-a odbio je da komentariše sastanak WSJ, ali je dodao da je kompanija "posvećena bliskoj saradnji sa državnim i federalnim regulatorima kako bi osigurala da smo ispravno licencirani za proizvode i usluge koje nudimo". OCC i Coinbase nisu odgovorili na zahtev Cointelegraph-a za komentar.

Početkom aprila, WSJ je objavio da Coinbase takođe traži registraciju kao licencirana brokerska kuća i mesto elektronskog trgovanja sa Komisijom za hartije od vrednosti i menjačke poslove SAD (SEC). Ranije ove nedelje, Coinbase je najavio planove za pokretanje nove serije proizvoda namenjenih institucionalnim investitorima kao što su hedž fondovi.

Kao što WSJ naglašava, federalna dozvola za bankarstvo omogućila bi Coinbase-u da ponudi svoje usluge kastodi i plaćanja korišćenjem prava OCC ograničene namene, takođe pomažući kompaniji da privuče više institucionalnih kupaca. To bi omogućilo Coinbase-u da se bavi samo jednim federalnim regulatornim sistemom, umesto mnoštvom državnih, kao i ponuditi korisnicima federalno osigurane bankovne račune.

Međutim, OCC Džozef Oting je na sastanku bankarske asocijacije u aprilu izjavio da većina finteh kompanija koja dolaze sa namerom da dobiju bankarsku povelju kako bi izbegli državnu regulativu, ne postupaju po dogovoru:

"Kada dođu i razgovaraju sa nama, i shvate šta je stvarno potrebno za banku, pobegnu glavom bez obzira.”

Vlada SAD-a nedavno je počela više da se bavi regulativom za kriptovalute, a Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je pokrenula istraživanje kripto poslovanja početkom marta. Sredinom marta Podkomitet za tržišta kapitala, vriednosne papire i investicije održao je saslušanje o kriptovalutama i Inicijalnim ponudama novčića (ICO), sa glavnim zvaničnikom Coinbase-a za pravne i rizične poslove, Majkom Lempresom.

Tokom saslušanja, Lempres se pozvao na trenutni američki regulatorni sistem za kriptovalute kao "uništavanje zdravih inovacija".


 

Pripremio: Nikola Tasić