145 miliona dolara u digitalnim sredstvima koji su navodno zarobljeni u šifrovanom oflajn novčaniku kripto berze QuadrigaCX možda su zapravo nestali, prema izjavi analitičara kojeg je citirao Wall Street Journal (WSJ) 6. februara.

U decembru 2018-e, osnivač najveće kanadske kripto berze QuadrigaCX, Džeral Koten, iznenanda je preminuo. Koten je navodno bio jedini koji je imao pristup berzinim oflajn novčanicima. Zbog toga, korisnici nisu mogli da povuku svoja sredstva, a berza je zatražila zaštitu kreditora na kanadskom sudu.

U podnesku kompanije ‘Ernst & Young’ navodi se da “Quadriga nije bila u mogućnosti da pristupi oflajn novčanicima i/ili je otkrila da su ti novčanici sadržali minimalne jedinice kriptovaluta”. Revizorska kuća Ernst & Young je imenovana nezavisnom trećom stranom za nadgledanje procesa zaštite kreditora.

Korisnici platforme postali su sumnjičavi prema okolnostima Kotenove smrti, dok su neki tražili i smrtovnicu. Juče je Blumberg objavio da je Koten sačinio testament 12 dana pre smrti. Koten je navodno potpisao testament u novembru 2018. godine, proglasivši svoju ženu jedinim naslednikom i izvršiocem njegove imovine.

Džejms Edvards, kripto analitičar koji objavljuje istraživanja na Zerononcense-u, navodno je pregledao transakcije dostupne javnosti i nije našao nikakve dokaze da je berza kontrolisala bilo koji novčanik za koji je tvrdila da jeste. "Čini se da QuadrigaCX nema očiglednih rezervi na oflajn novčanicima", napisao je on u izveštaju.

Prema Edvardsu, postoje dokazi koji ukazuju na to da su jednom postojali novčanici sa većim balansima, ali su ti balansi veoma niski. Trenutno je najveći novčanik očigledno onlajn novčanik, koji se koristi u transakcijske svrhe.

Drugi stručnjaci i izvršitelji u kripto sferi izražavaju skepticizam u pogledu finansijskih problema berze. Direktor Elementus Group-a Maks Galka rekao je da je "krajnje verovatno da nema oflajn novčanika."

Generalni direktor kripto berze Kraken, Džesi Pauel, tvitovao je 2. februara da je priča „bizarna i, iskreno, neverovatna. Pauel je čak sugerisao da je Kraljevska kanadska konjička policija kontaktirala njegovu berzu, jer ima “hiljade adresa novčanika za koje se zna da pripadaju QuadrigaCX” koje istražuje Kraken.

Ranije danas, Komisija za hartije od vrednosti Britanske Kolumbije (BCSC) izjavila je za Rojters da QuadrigaCX ne potpada pod regulatorni okvir Komisije. Berza je bila neregulisana jer navodno nije bilo naznaka da se trgovalo hartijama od vrednosti ili da je funkcionisala kao berza.