Fond za upravljanje digitalnom imovinom Grayscale Investments’ Bitcoin Trust (GBTC) je porastao za skoro 300% za godinu dana, pokazuju podaci Morningstar-a koje je preneo Volstrit Žurnal (WSJ).

Od 9. jula, investicioni instrumenti pokazuju 296% prinosa, što predstavlja astronomski porast u poređenju sa S&P 500 (18,7%) i Global Dow (12,9%) u istom vremenskom periodu.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Izvor: Morningstar rejting objavljen u Volstrit Žurnalu, 9. jul

Od kraja juna, izveštaj WSJ-a je pokazao da su vrtoglavi povraćaji fonda osigurali mesto najboljeg fonda na tržištu. Fond kupuje bitkoin (BTC) direktno i trguje njegovim deonicama na OTC berzi OTCQX.

WSJ je dalje naglasio činjenicu da izvanredan učinak fonda nije bez presedana, tokom istorijskog decembra 2017. GBTC je navodno zabeležio apresijaciju od 1.391,44% za tu godinu. 

Grayscale - koji je u vlasništvu Digital Currency Group Inc., otkrio je WSJ-u da je GBTC-ova imovina pod upravom od 28. juna dostigla 2,56 milijardi dolara, što predstavlja ogorman udeo ukupne imovine od 2,69 milijardi dolara.  

Oni koji žele da prime primarnu emisiju fonda moraju da imaju status akreditovanog investitora i ulažu najmanje 50.000 dolara u deonice najmanje godinu dana pre preprodaje na OTCQX.

Pored svog vodećeg fonda, koji je pokrenut u septembru 2018, Grayscale je uveo seriju pojedinačnih fondova kripto imovine - među kojima su i itirijum klasik (ETC), zkeš (ZEC) i lajtkoin (LTC) - kao i raznovrsne ponude, poput Digital Large Cap fonda.

Kako je objavljeno u Grayscale izveštaju ove godine, institucije su činile 66% investicija, sa 88% novih priliva koji dolaze u GBTC - trend koji je kompanija okarakterisala kao “povratak maksimalističkog bitkoina”.

Kompanija je juče saopštila da nastavlja sa privatnim plasmanom akcija u GBTC, a jedna akcija trenutno predstavlja 0,00097876 BTC-a.

U maju, Grayscale je izvestio da od ukupnih 2,1 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, 1,97 milijardi dolara je u njenom bitkoin fondu.

Istog meseca, istraživanje Grayscale-a je pokazalo da je bitkoin dobio 47% u periodu od 5.-31. maja u vreme inteziviranja trgovinskih tenzija između SAD i Kine, što ga je učinilo najboljim sredstvom tog perioda - u oštroj suprotnosti sa kineskim juanom.