Japanski milijarder i osnivač multinacionalnog konglomerata SoftBank Group, Masajoši San, navodno je izgubio više od 130 miliona dolara u svojim bitkoin (BTC) investicijama, prema izveštaju Wall Street Journal-a od 23. aprila.

Prema izveštaju, ljudi koji su upoznati sa tom tvrdnjom navode da je San izvršio investiciju na preporuku Petera Brigera, zamenika direktora kompanije za upravljanje imovinom Fortress Investment Group.

Fortress Investment navodno je kupio bitkoin u 2013; kada je SoftBank kupio Fortress u februaru 2017. godine, njeni fondovi (uključujući kripto) bili su vredniji od 150 miliona dolara. Međutim, San je navodno investirao u novčiće kada je bio blizu vrednosti od 20.000 dolara na kraju godine, a prodao je početkom 2018. godine nakon što je cena pala.

Bloomberg procenjuje da je Masajošijeva neto vrednost 18,8 milijardi dolara, ističući da je u prošloj godini porasla za više od 54%. Grupa SoftBank, sa druge strane, navodno ima godišnji prihod od 6,3 milijarde dolara. U septembru 2018. godine, Cointelegraph je saopštio da je kompanija razvila uslugu prenosa mobilnih plaćanja preko blokčeina.

Suosnivač Apple-a Stiv Vozniak, čija je neto vrednost procenjena na preko 100 miliona dolara, ranije je priznao da ulaže u bitkoin. Ipak, kako je izvestio Cointelegraph u januaru, on je naveo da je prodao sve svoje BTC kada je cena dostigla 20.000 dolara u decembru 2017. godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović