Prema zvaničnom sajtu državnog zakonodavnog tela, u Vajomingu je 16. januara uveden zakon kojim se korporacijama omogućava izdavanje tokena na bazi blokčeina koji predstavljaju deonice.

Zakon poznat kao ’House Bill 185’ sponzorišu predstavnici Olsen, Braun, Hant, Lindolm, Vestern i Zvonicer i senatori Driskil i Rotfus. Ako bude usvojen, zakon će stupiti na snagu 1. jula 2019. godine.

"Osnivačkim aktom ili podzakonskim aktima korporacije može se navesti da se sve ili deo deonica korporacije može predstaviti potvrdama o deonicama u obliku sertifikatovanih tokena."

Nacrt zakona postavlja temelje za skladištenje takozvanih sertifikovanih tokena koji predstavljaju deonice na blokčeinu “ili drugoj sigurnoj bazi podataka koja se može proveriti” i dopušta njihov digitalni prenos.

Kako je nedavno objavio Cointelegraph, Vajoming je usvojio dva nova zakona, čiji je cilj podsticanje regulatornog okruženja pogodnog za kriptovalute i ​​blokčein inovacije. Jedan od zakona uspostavlja novu klasu aktive, definišući „otvorene blokčein tokene sa specifičinim potrošačkim karakteristikama [kao] nematerijalnom ličnom imovinom.“ Drugi se odnosi na stvaranje finteh regulatornog „sandbox-a“ - nadziranog i fleksibilnog okruženja za testiranje koje pruža odricanja za određene statute i pravila koja bi inače ometala inovacije.

 

Pripremila: Majda Petrović