Američka savezna država Vajoming je usvojila predlog zakona 1. februara, koji dozvoljava određenim blokčein tokenima da zaobiđu regulaciju vezanu za hartije od vrednosti ukoliko ispunjavaju tri ključna zahteva doneta u julu 2018. godine.

Predstavnički zakon broj HB0070 je predložen od strane sedam predstavnika i pet senatora zakonodavstva države Vajoming. Predlog zakona je usvojen u predstavničkom domu Vajominga anonimno u svom trećem čitanju uz odobrenje svih 60 članova.

Ovaj potez dolazi u vreme kada se američki regulatori bore da na nacionalnom nivou pokušaju da ugase nelegitimne ponude iz prostora kriptovaluta i blokčeina, naglašavajući potrebu za praćenjem tržišta radi zažtite investitora.

Sudeći po novom zakonu, ako su tokeni ponuđeni u Vajomingu - ili jednostavno rezidentima države - putem ICO-a ili na drugi način, neće biti potrebe da se tokeni registruju kao hartije od vrednosti u državi ukoliko ispunjava sledeća tri uslova:

(1) Token nije plasiran na tržište od strane razvojnog tima ili prodavca kao investicija

(2) Token je konveritibilan ili se može upotrebiti u svrhe primanja robe ili usluga

(3) Razvojni tim ili prodavac tokena nije sklopio ugovor o otkupu bilo koje vrste ili je sklopio nekakav sporazum, aranžman ili šemu sa ciljem da manipuliše ili pokuša da manipuliše cenom tokena na sekundarnom tržištu.

HB0070 je jedan od dva programa vezan za kriptovalute predložen od strane dvanaestočlane grupe koja se trenutno kreće kroz državni zakonodavni sistem. Kao što je Cointelegraph preneo 19. februara, Senat Vajominga traži način da prihvati predlog zakona (Bill 111) kako bi oslobodio kripto od obaveznog  poreza na državnu imovinu, koji je na snazi od marta 2014. godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević