Bitkoin novčanik Xapo je dozvolio novinaru da poseti tajni bivši vojni bunker u švajcarskim Alpima koji kompanija koristi za skladištenje bitkoina za svoje privatne klijente. Za bunker, koji je izgrađen 1947. godine, se tvrdi da je bio tajni štab Švajcarske vojske tokom Hladnog rata.

U svom nedavnom članku za Quartz i World Economic Forum, reporter Jun Ian Vong detaljno je opisao svoje putovanje u tajni vojni bunker koji se nalazi na granitnoj planini na Alpima. Od kraja novembra 2017. godine bunkerom od 10.000 kvadratnih metara upravlja firma Deltalis, u svrhe centra za čuvanje podataka.

Detaljne karakteristike Bitkoin novčanika

U izveštaju Vong je otkrio da je prva barijera prema bunkeru kapija visine 10 metara. Na ulazu, posetioci moraju biti fotografisani i moraju dati otisak prstiju pre ulaska u predvorje. Nakon toga, od posetioca se traži da uđe u stakleni cilindar koji zatvara pojedinca dok operater ne otvori vrata na suprotnoj strani prema glavnim prostorijama bunkera.

Bunker ima par čeličnih vrata koja zahtevaju identifikacione kartice (ID) za pristup. Vrata vode do koridora dužine 100 metara. Dvoje čeličnih vrata koja mogu izdržati nuklearnu eksploziju nalaze se na kraju koridora.

Iza vrata nalazi se još jedan stakleni cilindar koji vodi do vrata gde se nalazi soba veličine ormara. U sobi je jedinica za hlađenje i druga vrata. Vrata vode do još dve prostorije, a to su prostorije operatera i hladne sobe u kojima se drže ključevi bitkoin novčanika. Da bi se održala bezbednost ključeva, hladna soba je zatvorena čeličnim pločama kako bi se formirao kavez Faraday, kako bi se sprečio elektromagnetni impuls napad (EMP).

Prema Xapo-vom šefu obezbeđenja, oni čuvaju trezor 24/7 jer su pod konstantnim napadima hakera i terorista, tako da moraju da sprovedu vrlo čvrste predostrožnosti da bi se sprečile pretnje.

“Napadnuti smo 24/7. Ovo nije trka. To je šahovska partija. Morate razmišljati o sledećem potezu protivnika. Nikad se ne možete opustiti.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić