Glavni tržišni strateg Riplove fondacije Kori Džonson rekao je da XRP nije hartija od vrednosti u intervjuu, izveštava CNBC 12. aprila.

Džonson je u ponedeljak rekao za CNBC da Ripl nije hartija od vrednosti kako bi ublažio špekulacije da XRP nije dodan na berzu kriptovaluta Coinbase zbog pitanja oko njenog statusa. Džonson je rekao: "Mi sasvim sigurno nismo hartija od vrednosti. Ne ispunjavamo standarde na kojima su hartije od vrednosti zasnovane na istoriji sudskog prava."

Coinbase i Ripl su razgovarali o mogućnosti dodavanja kriptovalute XRP na berzu, ali prema Džonsonu, oni nisu načeli temu o statusu XRP-a kod regulatora. Džonson je rekao:

"Coinbase nikada nije pokrenuo pitanje da li je XRP hartija od vrednosti u našoj diskusiji o dodavanju XRP-a. Mi smo potpuno jasni, on nije hartija od vrednosti. Ne ispunjavamo standarde."

Coinbase je takođe izjavio za CNBC da nisu razgovarali o regulativama sa Riplom, te da su se njihovi razgovori revidirali oko šireg kriterijuma za dodavanje sredstava na berzu.

Klasifikacija digitalnih sredstava bilo kao hartija od vrednosti, imovine ili valute je teška u SAD-u, s obzirom da vlada tek treba da razvije jasnu regulatornu strukturu. U intervjuu za Cointelegraph u martu, direktor Ripla Bred Garlinghaus rekao je da je Ripl uvek težio da radi sa vladama:

"Mi smo od početka zaista pazili kako radimo sa vladama, kako radimo sa bankama. I mislim da su neki u kripto zajednici bili usmereni na to ‘Kako uništiti vladu. Kako obilaziti banke?’... Mislim da na kraju vlade ne idu nigde. Dok sam ja živ, mislim da se to neće desiti."

Juče je Ripl uložio 10 miliona dolara u XRP-u u Blockchain Capital Parallel IV LP investicioni fond. Ripl se nada da će nova investicija "pružiti priliku da se ispitaju novi slučajevi korišćenja za XRP Ledger i Interledger protokol."


Pripremio: Aleksandar Bondžulić