Novootvorena berza kriptovaluta Beaxy je obustavila trgovanje nakon što su neki korisnici namerno srušili cenu altkoina XRP.

XRP/BTC pad od 40%

Prema objavama na blogu i porukama na društvenim mrežama, počevši od 12. avgusta, Beaxy je zabeležila nagli porast obima trgovanja XRP-om, a ogromna rasprodaja je dovela do pada vrednosti XRP/BTC para za 40% u odnosu na cene na drugim berzama.

“Kao rezultat predostrožnosti, mi privremeno zaustavljamo sve trgovačke aktivnosti i povlačenja preko berze tokom istrage”, navodi se u blogu.

XRP/BTC 3-day trade volume on Beaxy

3-dnevni obim trgovine za XRP/BTC par na Beaxy berzi. Izvor: Beaxy

Beaxy je pokrenuta u junu ove godine, pošto je već imala problema posle pokušaja hakovanja njene infrastrukture, na kraju nije uspela da prikupi nikakva sredstva ili druge podatke.

KYC će pomoći Beaxy da pronađe odgovorne

Rukovodioci koji tvrde da se korisnici odgovorni za pad cene XRP-a mogu identifikovati zahvaljujući internim KYC procedurama berze. Reći će da će preduzeti akcije, ali nisu posebno pomenuli da li će se oni koji su umešani suočiti sa pravnim posledicama.

“Osećamo se uvereno da možemo da povratimo sredstva”, glasi jedan od tvitova i dodaje da će sumnjive transakcije biti vraćene nazad.

Ripl, entitet koji stoji iza XRP-a, još uvek nije javno komentarisao događaje. 

Debakl dolazi samo nedelju dana nakon što se Binance suočio sa glasinama da je izgubio kontrolu nad KYC podacima.