Japanska podružnica internet giganta Yahoo! otvoriće menjačnicu kriptovaluta "u aprilu 2019. ili kasnije", izveštavaju lokalni mediji Nikkei Asian Review, 23. marta.

Prema Nikkei Asian Review, Yahoo! Japan će sledećeg meseca kupiti 40% menjačnice BitarG Tokyo i odmah tražiti da se postave poslovni temelji za menjačnicu koja će biti pokrenuta godinu dana kasnije.

"Kupovina akcija BitRG-a biće izvršena preko Tokyo YJFX-a, filijale u potpunom vlasništvu Yahoo-a, koja posluje kao servis deviznih transakcija", navodi se u objavi, dodajući da će 40% udela koštati kompaniju 2 milijarde jena (19 miliona dolara).

Yahoo-ov potez donosi još jedno veliko ime u japanskoj regulisanoj kriptovalutnoj areni.

Šema licenciranja za menjačnice kriptovaluta koja je započeta u aprilu 2017. godine izdvojila je ukupno 16 operatera kojima je dozvoljeno da učestvuju na japanskom tržištu, uključujući i velike igrače kao što je SBI grupa.

BitARG je od decembra 2017. godine posedovao dozvolu od federalnog regulatora za finansijske usluge (FSA), a to se do sada odnosilo samo na bitkoin trgovinu, lokalni portali za vesti su izvestavali u to vreme.

FSA je u međuvremenu dospeo u žižu kripto javnosti, 22. marta, nakon što je Nikkei tvrdio da FSA pokušava da zabrani najveću svetsku menjačnicu zato što nije uspela da se registruje kao operator.

Oba Binance-ova suosnivača Ji Hea i izvršni direktor Čangpeng Žao odbacili su izveštaje, zbog kojih su cene bitkoina pale za 5% 22. marta. Međutim, 23. marta, Žao je potvrdio da menjačnicu žele da premeste na Maltu, nazivajući ostrvsku naciju "veoma progresivnom po pitanju kriptovaluta i finteha”.

 

Pripremio: Nikola Mosurović