Finansijski stručnjaci sa Univerziteta Jejl predložili su sistem faktora za predviđanje kretanja cena među glavnim kriptovalutama, prema zvaničnom saopštenju YaleNews-a 6. avgusta.

Novu studiju vodili su ekonomisti sa Jejla, Aleh Tsivinski i Jukun Liu, kandidat za doktora na Odseku za ekonomiju, i navodno je "prva sveobuhvatna ekonomska analiza kriptovaluta i blokčein tehnologije".

U članku, autori nameravaju da obezbede povrat na rizična ulaganja (risk-return trade off) kod velikih kriptovaluta kao što su bitkoin (BTC), itirijum (ETH) i ripl (XRP), prema podacima njihovih dosadašnjih učinaka.

Eksperti su navodno analizirali ponašanje bitkoina između 2011. i 2018. godine, dok su podaci za ripl i itirijum praćeni od njihovog uvođenja 2012. i 2015. godine.

U istraživanju, Tsivinski i Liu su otkrili da kriptovalute "nemaju izloženost" najčešćim berzama, kao i povraćajima valuta i roba i makroekonomskih faktora. Umesto toga, istraživači tvrde da se "povraćaj od kriptovaluta može predvideti pomoću faktora koji su specifični za tržište kriptovaluta".

Među tim faktorima je "time-series impulsni efekat". Tsivinski i Liu tvrde da ako se cena bitkoina povećava tokom nedelju dana, verovatno će nastaviti da raste i u narednoj sedmici. Istraživači napominju da naglo povećanje cene bitkoina stimuliše veću potražnju na tržištu, što dovodi do većih investicija. Studija kaže da je "impulsni efekat bio jači" za bitkoin, ali je bio "i dalje statistički značajan" za itirijum u ripl.

Osim impulsnog efekta, istraživači sa Jejla pominju faktor pažnje investitora, što je korelacija između cena kriptovaluta i broja postova i pitanja vezanih za kriptovalute na društvenim mrežama i pretraživačima. Na kraju, Tsivinski navodi:

"Svašta se može dogoditi. Možda će se statistički obrasci koje nađemo u potpunosti promeniti. Možda će sutra bitkoin biti zabranjen od strane regulatora, možda će biti potpuno hakovan, ima mnogo stvari koje bi se mogle uzeti u obzir."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić