Ivi liga američkog Univerzitet Jejl se navodi kao jedan od investitora koji pomažu u prikupljanju 400 miliona dolara za novi veliki fond za kriptovalute, objavio je Blumberg 5. oktobra.

Fond, pod nazivom "Paradigm", navodno je stvorio suosnivač Coinbase-a Fred Ehrsam, bivši partner Sequoia Capital Met Huang i Čarls Nois iz Pantera Capital-a.

Huang je rekao da je napustio Sequoia u junu kako bi započeo osnivanje fonda zajedno sa Ehrsamom, prema izveštajima Volstrit Žurnala u to doba.

Blumberg je danas citirao anonimni izvor koji kaže da je Jeijl - čija je zadužbina od 30 milijardi dolara druga po veličini među američkim visokoškolskim ustanovama - uložio je u Paradigmu nepoznatu sumu novca.

Blumberg dalje izveštava da je 60 odsto imovine Jeila za fiskalnu 2019. godinu namenjeno za "alternativne investicije" uključujući "preduzetni kapital (vc), hedž fondove i otkupe dugova".

Prema Blumbergu, fond navodno planira da  ulaže u projekte fokusirane na kripto, nove blokčein tehnologije i razmenu digitalnih imovina.

Ovog leta, Cointelegraph je izveštavao o grupi ekonomista iz Jejla koji su stvorili "sveobuhvatnu" analizu rizika vodećih kriptovaluta kao što su bitkoin (BTC), itirijum (ETH) i ripl (XRP), bazirani na njihovim istorijskim podacima o učinku.


 

Pripremila: Majda Petrović