Istraživanje Yandex-a, multinacionalne korporacije za internet usluge, pokazalo je da su Kazahstanci u ovoj godini tražili različite pojmove vezane za kriptovalute u više navrata u odnosu na 2017. godinu. Izveštaj su prenele lokalne vesti zakon.kz 2. marta.

Istraživanje pokazuje da je porast interesovanja počeo u junu prošle godine i porastao u septembru, a Kazahstanci su pitali Yandex više pitanja poput "šta je Bitkoin/Blokčein/ICO/rudarenje?" Izveštaj navodi da je "šta je Bitkoin" najviše puta postavljeno pitanje u decembru 2017. godine kada je cena bitkoina dostigla vrednost od 20.000 dolara.

Ostali pretraživači popularni u Kazahstanu uključuju, "Mogu li studenti raditi sa bitkoinom? "bitkoin štampanje", "šta je blokčein, jednostavnim rečima za neupućene?" i "koje vrste rudarenja se stvarno isplate?"

Korisnici Yandex-a u Kazahstanu koristili su reč "kriptovalute" u pretraživanjima 15 puta više u 2018. godini nego u 2017. godini, a "grafičke kartice za rudarenje" tražili su 10 puta više nego godinu dana ranije.

Kazahstanski korisnici su takođe pretraživali "bitkoin" 7 puta više nego početkom prethodne godine, a ove godine su 4 puta više pretraživali "ICO" zajedno sa različitim modifikacijama.

U novembru prošle godine, kazahstanski centar za finansije u Astani objavio je da su zainteresovani za emitovanje kriptovalute zasnovane na fiatu, CryptoTenge, nakon potpisivanja ugovora sa malteškim finansijskim brokerom. Dakle, u novembru je objavljeno da Kazahstan razmišlja o licenciranju kriptovalute i blokčein lobi grupe radi promovisanja nove tehnologije.

 

Pripremio: Nikola Mosurović