Prema navodima iz sudskih dokumenata koji su podneti 3. Jula, Youtube je dodat kao optuženi u tužbi protiv Bitconnect-a.

Tužbu je prvobitno podnelo šest zastupnika advokatske kancelarije Silver Miller 24. januara. Tužioci navode da je kripto investiciona platforma BitConnect emitovala kripto tokene koji predstavljaju neregistovane hartije od vrednosti i stekla dodatna sredstva putem “piramidalne prevare velikih dometa”. Oštećeni su izjavili da njihov lični gubitak iznosi 771.000 dolara. BitConnect je navodno iskoristio sredstva dobijena od novih investitora kako bi zadovoljio očekivanja postojećih.

Prema sudskim dokumentima koje je Cointelegraph imao na uvid, BitConnect i povezane strane su objavili niz spotova na Youtube-u koji se smatraju neprikladnim materijalom pošto je namamio potencijalne investitore u prevarantsku investicionu šemu. Iz Youtube-a navode da nisu uspeli da uklone sa liste ili potpuno povuku video zapise koji su “nebrojanim” Youtube korisnicima predstavili nelegalne investicije.

Prvih deset najznačajnijih Bitconnect povezanih strana je objavilo na Youtube-u više od 70.000 sati neproverenog sadržaja, koji su generisali 58.000.000 pregleda. Dokument navodi da je broj pregleda nekih video zapisa povezanih promotera znatno premašio pragove svih standarda. Naime, priličan broj korisnika je obaveštavao Youtube o lažnim aktivnostima BitConnect-a, postavljanjem videa sa naslovima kao što su: “Kako BitConnect prevara funkcioniše u detaljima”, “Kreg Grant objašnjava BitConnect prevaru” i drugi. Dejvid Silver iz Silver Milera je u mejlu za Cointelegraph rekao:

“Ovaj slučaj nije vezan za Youtube koji je izdavač i izlagač sadržaja na njegovoj veb stranici. Umesto toga, odgovornost počiva na neuspehu Youtube-a da deluje nakon što je saznao da je sadržaj koji je direktno objavljen na Youtube-u od strane oglašivača štetan...Kao što stara izreka kaže: Nekada kada legnete sa psima, dobijete buve.”

Tužitelji navode da bi Youtube, ako je izvršio odgovarajuće pretrage svojih baza podataka, uklonio štetne BitConnect video zapise. Umesto toga, Youtube je navodno prihvatio sve veći broj video zapisa vezanih za BitConnect, što je rezultiralo brojnim žrtvama, uključujući mnoge članove grupne tužbe.

U dokumentu se pominje i Google LLC, koji je promenio svoju politiku finansijskih proizvoda kako bi zabranio sve oglase kriptovaluta i povezanih sadržaja zbog potencijalnih šteta za korisnike Google platforme. U dokumentu se zaključuje:

“Youtube nije uspeo da zaštiti svoje korisnike, pa ni da ih upozori od štete koju je mogao da izbegne izmenom protokola i algoritama.”