Neophodnost skaliranja Bitkoina postaje sve značajnija kako podela unutar bitkoin zajednice postaje sve veća i šira.

Produkt račvanja Deša, Private Instant Verified Transaction (PIVX), tvrdi da je započeo promenu “centralizovane prirode procesa glasanja u industriji”.

Iako trenutno radi na Dešovom sistemu “Masternode” koji je nasledio, Erik Stanek, član PIVX-ovog tima zaključuje da je Satošijeva originalna namera bila da milioni ljudi rudari pomoću svojih grafičkih kartica i tako učine zajednicu istinski decentralizovanom. Umesto toga danas imamo procesorsku snagu koja je centralizovana, u rukama nekoliko velikih rudarskih firmi.

Podela bitkoina

Sa uvođenjem SegWit-a i Bitcoin Unlimited-a i konsenzusne prirode odlučivanja u Bitkoinu, mnogim korisnicima je nejasan proces donošenja odluka unutar zajednice. Zbog toga ima mnogo konfuzije unutar bitkoin ekosistema.

Majkl Vogel, Direktor u Netcoins-u, objašnjava na svoj način:

“Ovo su svakako burna vremena za Bitkoin i svedoci smo da se istorija piše pred našim očima. Mislim da je važno napomenuti da, na duži rok, ovo svakako neće biti jedina podela unutar bitkoin zajednice i da to nije nužno loša stvar. Inovacija je obično nusprodukt ovakvih situacija.”

Budući da je u pitanju sistem koji je zasnovan na ‘Proof of Work-u’, proces donošenja odluka leži u rukama rudara u okviru decentralizovanog Bitkoin ekosistema. Glasovi tih rudara će odrediti sledeći zaokret, kada i ako ga bude bilo.

Parcijalna centralizacija Bitkoina

Vogel objašnjava da je sposobnost da se glasa za promene u suštini proporcijalna računarskoj snazi kojom svaki rudar doprinosi mreži. To objašnjava činjenicu da je bitkoin zasnovan na PoW (proof of work). Vogel napominje da rudari mogu da glasaju za promene u svakom trenutku. U teoriji, ovo je veoma elegantan i jedinstven način evolucije bitkoina, a smer evolucije određuju interesi rudara.

To objašnjava zašto izjave glavnih u rudarskom svetu u vezi bitkoin skaliranja imaju značajan uticaj i na cenu bitkoina i na njegovo opšte ponašanje.

Poređenja između Bitkoinovog PoW i drugih usluga, kao što je Dešov Proof of Service (PoS) i PIVX-ov Proof of Stake (PoS), takođe postoji u nekim određenim krugovima.

Uobičajeni scenario u oba slučaja je mogućnost delimične centralizacije sistema od strane ranih usvojitelja koji predstvavljaju manji deo ukupnog broja korisnika datog sistema.

Primer u Bitkoinu je situacija u kojoj rudarenje postaje sve teže i manje profitabilno u odnosu na prethodne godine, što će reći da novi učesnici nisu nužno privučeni rudarenjem. Veći procenat učesnika u sistemu, koji će svakako uticati na krajnji rezultat procesa glasanja, neće imati nikakav uticaj u određivanju budućnosti sredine u kojoj učestvuju.

Povratak u budućnost

U svom pokušaju da promeni status kvo i stvori sistem upravljanja u kojem svako ima pravo glasa, Erik Stanek navodi da PIVX radi na predlogu koji će samo zahtevati odgovor DA ili NE od članova zajednice.

To će, prema njegovim rečima, uticati na sadržaj PIVX manifesta. Važno je da se počne sa njegovom primenom dovoljno rano da bi izbegao scenario Bitkoina i Deša gde je pokušaj promene sistema postao gotovo nemoguć.

Fleksibilnost

Za Deš koji radi po sistemu PoS (Proof of Service), samo članovi zajednice koji poseduju Masternod mogu da glasaju. Ovaj sistem omogućava dodatni prihod malim investitorima, koji predstavljaju većinu u zajednici.

Možemo postaviti pitanje da li je obrazac zapošljavanja u ovim zajednicama relativno odgovarajući. Činjenica je da će samo veliki investitori biti više kritični o pitanjima koji se tiču njihove zajednice u vezi bilo “Work-a” bilo “Stake-a”, što će ih učiniti delegatima u takvim demokratskim sistemima.