Kristofer Vulard, direktor FCA (Financial Conduct Authority), najavio je regulatorni “sandbox“ za fintech kompanije. Harijet Boldvin, EST (Economic Secretary to the Treasury), opisala je bitkoin i Ethereum digitalnim valutama i proglasila početak “divnog prijateljstva“.

Oboje su bili govornici na IFGS – Globalni Samit Finansijskih Inovacija u Londonu. Kao što je Kristofer Vulard rekao u svom govoru, cilj sandbox-a je “testiranje inovativnih ideja bez nametanja uobičajenih regulatornih opterećenja.“

FCA će promeniti pravila

Kompanije i stratapi koji učestvuju u sandbox-u će dobiti individualne smernice o tome kako će FCA tumačiti zakone. FCA će kasnije možda menjati ili modifikovati zakone, ili u retkim slučajevima izdati “no enforcement action“ (ne primenjivanje). Uobičajeni zakoni u vezi sa građanskom ili kriminalnom odgovornošću, naravno, se i dalje primenjuju. Vulard je objasnio:

“Cilj je dati kompanijama komfor da dokle god otvoreno sarađuju sa nama, drže se dogovorenih testiranih parametara i tretiraju korisnike pošteno - mi prihvatamo da se mogu desiti neki nepredviđeni problemi i nećemo uvoditi disciplinske mere.“

Slično akceleratorima

Vulard je naglasio da će sandbox funkcionisati slično akceleratorima.

U daljem govoru na istom samitu, Harijet Boldvin je nagovestila otvorenost Ujedinjenog Kraljevstva za fintech inovacije. Bitkoin i Ethereum je pominjala kao digitalne valute i uveravala prisutne da je ovo početak “divnog prijateljstva“.

Nove mere slede

“Najavićemo druge načine kojima vam možemo pomoći da pomognete potrošačima iz UK“,  rekla je Boldvin.

Stoga, treba očekivati nove mere kao rezultat potpunog prihvatanja finansijskih tehnologija, uključujući digitalne valute poput bitkoina i Ethereum-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo je poznato kao regulatorno okruženje koje je najotvorenije za FinTech kompanije.

Džordž Ozborn, kancelar državne blagajne, simbolično je najavio prihvatanje bitkoina od strane UK, kada je 2014-te kupio bitkoin putem ATM-a, čime je postao najviše rangirani državni zvaničnik na svetu koji je javno koristio bitkoin.

Očekuje se reforma u SAD-u

Američki zakonodavci su ranije primetili, a sada mnogi i glasno traže reforme kompleksnih i zastarelih zakona vezanih za inovacije iz 21. veka, uključujući drakonski zakon dvostrukog oporezivanja od strane IRS.

Počevši sa komisionarom CFTC-a koji je izjavio da je blockchain tehnologija mogla da spreči Lemanov kolaps, sve više se traži mnogo otvorenije regulatorno okruženje.

Regulatorno okruženje SAD-a je kompleksno, sa brojnim regulatornim telima i preklapanjem nadležnosti. Nije jasno da li će zakonodavci biti u stanju da brzo reaguju, s' obzirom na to da je UK upravo ubacila u veću brzinu. Nema sumnje da ceo svet poklanja veliku pažnju britanskim regulatornim merama i zastupanjem FinTech-a.