Uprkos godinama razvoja, finansijska industrija još uvek nije uspela da nađu funkcionalnu primenu blockchain tehnologije. Stručnjaci veruju da su banke previdele najvažniji koncept tehnologije: decentralizaciju.

Formiranje Konzorcijuma R3 i sve veći interes najvećih banaka sa bilionskim kapitalom stvorili su od blockchain-a međunarodni fenomen.

Velike finansijske institucije i vladine agencije su požurile da implementiraju tehnologiju u različitim oblastima poslovanja, posebno za optimizaciju finansijskih transakcija.

Primena Blockchain-a na postojeću infrastrukturu

Banke su se fokusirale na primenu tehnologije unutar svoje postojeće IT infrastrukture i finansijskog sistema kako bi obradile prekogranična plaćanja, poravnanje i odobrenje sredstava za smanjenje troškova i vremena trgovanja, od strane banke i klijenta.

Investicioni fondovi prirodno slede promenu trenda, krećući se od tradicionalnog fintech-a ka blockchain startapovima, uz podršku banaka i vladinih finansijskih organizacija.

Međutim, sa stotinama miliona dolara potrošenih na razvoj finansijskog sistema zasnovanog na blockchain-u, finansijska industrija treba da obezbedi demonstraciju funkcionalnosti proizvoda.

Zašto je decentralizacija važna

Glavni razlog neuspeha banaka da se nose sa blockchain tehnologijom je njihova ambicija da stvore privatne blockchain mreže koje bi radile paralelno sa postojećim aplikacijama. Što znači, umesto da koristi otvorenu i distribuiranu mrežu koju blockchain tehnologija može da pruži, banke pokušavaju da ponovo izmisle tehnologiju zarad koristi.

Decentralizacija, koncept koji banke nisu uspele da reše, jeste kičma blockchain tehnologije i predstavlja element koji čini blockchain mrežu vrednom i snažnom.

Do danas, jedini zaista uspešni primer blockchain tehnologije jeste Bitcoin, zbog decentralizovane i transparentne prirode njegove mreže.

Finansijski propisi

Problem sa pristupom banaka u osnovi je povezan sa finansijskim propisima i regulativom. Pošto globalne i lokalne vlasti zahtevaju od banka da prate stroge KYC i AML propise, oni moraju da prave sopstvene blockchain mreže zarad obezbeđivanja privatnosti podataka klijenata.

Tako da, ukoliko banke ne odustanu od ideje razvoja privatnih blockchain mreža i njihove implementacije u već postojeći sistem, finansijska industrija će se boriti da vidi funkcionalnu primenu tehnologije.

Platforme koje se oslonjaju na podatke (data-driven)

Ova nesposobnost banaka je dovela do značajne promene u trendu blockchain tehnologije na tržištu, sa startapova za finansijske aplikacije migriraju do blockchain platformi koje se oslanjaju na podatke (data-driven).

Takve platforme su dokazale svoju efikasnost u osiguranju, nekretninama i finansijskoj trgovini, sa najboljim evropskim blockchain startapovima koji prikazuje razne funkcionalne proizvode primenjive u mnogim privrednim granama.