Što se tiče revolucije digitalnih valuta, bitkoinu slabo ide. Rajan Tejlor iz Dash-a shvata zašto je to tako.

Bitkoin je u zatišju pred buru. Za poslednjih nekoliko meseci, favorit u kripto-svetu doživljava relativnu stagnaciju vrednosti. I broj transakcija i ukupna vrednost transakcija nisu značajno porasle ove godine, a Google search terms nisu registrovale smisleni rast u poslednjih nekoliko godina, svakako ništa slično onom iz 2013. godine. Revolucija digitalnog novca koja nam je najavljivana u velikoj meri nije materijalizovana.

Cointelegraph je razgovarao sa Rajanom Tejlorom, direktorom finansija u Dash-u, o budućnosti digitalnih valuta, kao i o izazovima sa kojima se bitkoin suočava ukoliko namerava da nastavi da vodi globalnu finansijsku revoluciju.

Cointelegraph: Da li mislite da bitkoin stagnira na bilo koji način?

Rajan Tejlor: Bikoin i njegov ekosistem očigledno i dalje raste, ali gubi zamah i udeo na tržištu. Tempo ulaganja u bitkoin ekosistem je usporen kao posledica saznanja da se do šireg usvajanja ne dolazi lako. Uz prednosti mreže i početne pozicije, zaista bi trebalo bolje da radi. Mislim da će glavni problem bitkoina u budućnosti biti to što se na njega gleda kao na “vođu parade” u industriji digitalnih valuta...njegova masivnost ga onemogućava da se prilagodi okolnostima u industriji koja se konstantno menja.

CT: Da li je bitkoin: dobar ovakav kakav jeste ili neželjeni ishod?

RT: Mnogi ljudi koji se bave digitalnim valutama smatraju da sve što je skoro pa kao nacionalna valuta nedovoljno dobro. Ja ne delim to mišljenje. Finansijski sistem koji dobro funkcioniše pruža niz rešenja da zadovolji različite potrebe. Bilo bi nemoguće da samo jedno rešenje zadovolji sve finansijske potrebe na tržištu, naročito kod različitih segmenata tržišta koji su različita.

Mnogi od bitkoinovih karakteristika su jedinstveni i dodaju vrednost ukupnom sistemu, ali ne možemo očekivati da će zameniti druge komponente. Početni cilj je bio samo da se stvori verzija P2P elektronske gotovine bez potrebe za finansijskim institucijama, gledajući početni cilj, bitkoin je uspeo. Međutim, da bi zauzeo značajniji deo finansijskih transakcija, bitkoin treba da postane lakši za korišćenje u decentralizovanom sistemu za koji je namenjen. Dash radi na tome da digitalne valute održi u skladu sa originalnom vizijom, ali mnogo lakše za korišćenje bez upotrebe centralizovanih usluga.

CT: U najširem smislu, kriptovalute su se pretvorile u zanimljivu oblast tehnološkog eksperimentisanja i dnevnih špekulacija. Da li je to njihov pravi potencijal ili će postati, u tradicionalnom smislu, način opšteprihvaćenog plaćanja?

RT: Očigledno, da bi se špekulacija isplatila, digitalna valuta treba da konačno obezbedi vrednost, inače će to biti samo mehur. Mislim da industrija polako sazreva u tom smeru, uprkos nekim veoma ukorenjenim i tvrdokornim stavovima koji vide bitkoin kao ultimativno rešenje. Bitkoin ima mnogo nedostataka, a industrija ne bi trebalo da bude negativno opredeljena prema konkurenciji. Verujem da je to jedini način da bi originalna ideja uspela.

Ja lično mislim da će digitalne valute obezbediti vrednost na više načina. Prvo, one mogu uspokojiti globalnu trgovinu. Ako je potrebno da razmenite valute za transakcije u inostranstvu, zašto ne bi koristili jednu stranu valutu za sve prekogranične transakcije? To je moguće sa digitalnim valutama, ako jedna ili više njih postanu sveprisutne poput Visa-e ili Mastercard-a. Za potrošače i preduzeća koji borave u zemljama sa strogim kontrolama štednje i visoke inflacije, digitalne valute mogu da deluju kao lakmus-papir za koliko loš monetarni sistem njihovih zemalja može postati, pre nego što bi ga napustili za digitalnu alternativu. Na kraju, takođe može značajno smanjiti troškove transakcija. Iz svih ovih razloga, mislim da postoje oblasti globalne ekonomije u kojima će digitalni novac sa sigurnošću postati opšteprihvaćen.

CT: Po vašem mišljenju, koja je najveća prepreka koja se nalazi pred kriptovalutama na putu njihovog usvajanja od strane svetske javnosti?

RT: Teško je odabrati samo jednu prepreku jer postoje mnoge koje treba da se reše. Svakako, jednostavnost upotrebe je jedna od najvećih prepreka. Digitalne valute su prevelika nepoznanica za većinu korisnika, da bi istrajali u razumevanju. Poverenje je takođe poljuljano zbog negativnih uticaja povezanih sa dark market-ima i brojnim hakerskim napadima. Na kraju, digitalne valute nisu samo novi proces, već i nove valute u isto vreme. Pretpostavljam da će mlađe generacije biti mnogo više podložne ideji digitalnog novčića koji ima vrednost, jer su redovno izloženi ovom konceptu u video igricama i navikli su na njih.

Svaka od ovih prepreka je značajna, ali verujem da mogu biti prevaziđene uz dovoljno vremena, truda i obrazovanja javnosti.

CT: Koji je najbolji način za rešavanje ovih prepreka?

RT: Dash adresira prva dva. Evolution će korišćenje digitalnih valuta olakšati više nego prethodne alternative. To će biti poznato iskustvo za svakog korisnika ko je koristio PayPal i svakog trgovca koji je koristio Braintree. Bavili smo se i pitanjem poverenja tako što smo omogućili korisnicima da lakše osiguraju svoja sredstva koristeći nove ‘vault’ račune i čineći lakšim korišćenje digitalnih valuta bez oslanjanja na centralizovanu treću stranu koja služi kao meta za hakere.

Poslednja prepreka je sadržana u dizajnu. Bilo je mnogo pokušaja da se stvori token fiksno vezan za tradicionalnu valutu, ali do sada nije bilo uspeha. Smatram da napori za rešavanje ovog problema nisu potrebni. Upotrebna vrednost digitalnih valuta je potencijalno velika i predstavlja dovoljnu motivaciju za potrošače i kompanije da ih prihvate. Biće potrebno vreme i edukacija, ali će se desiti. Mislim da će trebati više vremena nego što većina misli. Pogledajte istoriju kreditnih kartica da bi pretpostavili tempo promena. Prve kreditne kartice su se pojavile 1950. godine, ali su ostale glavno sredstvo plaćanja decenijama.

CT: Koliko će vremena proći dok naše bake ne počnu da koriste kriptovalute?

RT: To zavisi od toga koliko je progresivna vaša baka. Pretpostavljam da će proći dosta vremena, ali očekujem i ubrzani rast od trenutka kad se upotrebljiv proizvod pojavi na tržištu.