Čim je Satoši Nakamoto napisao “white paper”(pismo o namerama) na Bitkoinu, on je to predvideo kao platni sistem i valutu koja bi funkcionisala potpuno online. Međutim, od nastanka pa do danas mnogo toga se dogodilo, a suštinske funkcije bitkoina su se značajno udaljile od tog ideala.

Mnogi sada vide i koriste bitkoin kao sredstvo očuvanja vrednosti, i postao je investitorski san, jer se njegova nestabilnost uglavnom ogleda u porastu vrednosti i na taj način omogućava ogroman profit u poređenju sa bilo kojim drugim sredstvom koje se nalazi na tržištu.

Ali kao platni sistem, bitkoin je i dalje prepun mana i postoje ključni problemi koji zaustavljaju njegov rast u tom pravcu. Optimizacija bitkoin mreže je otežana jer je suviše spora i skupa u odnosu na konvencionalnije platforme za obradu plaćanja.

Troškovi transakakcija

Analitičari Bank of America Merrill Lynch su ušli u raspravu o bitkoinovoj ulozi u globalnom finansijskom sistemu.

Prve za prozivku bile su bitkoin transakcije, odnosno rudari koji naplaćuju naknadu za potvrđivanje transakcije na blokčeinu.

U prvom kvartalu 2017. godine, naknada je iznosila 2.40 dolara po transakciji - značajno je porasla od 0.024 centa u četvrtom tromesečju 2016. godine.

"Razlog za postojanje naknada je taj da što je veća veličina podataka o transakcijama to će duže i sa više energije trebati rudarima da potvrde realizuju podatke", izjavili su analalitičari Bank of America Merrill Lynch.

"Takse se ne primenjuju strogo kao  transakcijske naknade u uobičajenom bankarstvu , ali ako ne uračunate odgovarajuće naknade, postoji ozbiljan rizik da transakcija neće biti obrađena od strane rudara."

Ekonomska računica rudarenja je složena i neophodna, ali ona igra svoju ulogu u usporavanju usvajanja bitkoina kao platnog sistema.

Trenutno sada, nagrada za svaki novi izrudareni blok na blokčeinu je 12.5 bitkoina. Po trenutnim cenama, to je oko 75.000 dolara.

Prema analizama , u svakom izrudarenom bloku ima oko 2.000 Bitkoin transakcija tako da na temelju tih podataka, možemo izvesti osnovnu cenu od 37.50 dolara ($75.000/2.000) po transakciji.

Iako ne izračunavaju konkretne brojke, analitičari su rekli da je verovatno sistem nagrađivanja rudara u stvarnim ekonomskim troškovima bitkoin transakcije.

Brzina obrade transakcija

Gledajući podrobnije podatke, analitičari su takođe ispitali brzinu transakcije. Došli su do prosečnog vremena čekanja od 10 minuta za 300.000 transakcija dnevno.

Oni su takodje to upoređivali sa Visa platnim sistemom koji obrađuje u proseku od 2.000 transakcija u sekundi, sa maksimalnim kapacitetom od 56.000 u sekundi.

"Pretpostavljajući da se svake sekunde obradjuje 20.000 maloprodajnih transakcija, trebalo bi oko 100 minuta da se transakcije od jedne sekunde obrađuju na bitkoin blokčeinu", rekli su analitičari.

To sugeriše da će morati da se razviju bitnije brzinske nadogradnje pre nego što se bitkoin pažljivo usvoji kao platforma za plaćanje.

"Upoređujući troškove, analitičari su rekli da standardne transakcijske naknade za obradu transakcija koje vrše Visa i Mastercard idu u rasponu od 0,2 do 5 procenata u zavisnosti od faktora kao što su veličina i lokacija trgovca."

Dakle, uzimajući u obzir bitkoinovu transakcijsku naknadu od 2,40 dolara plus 0,20 posto naplate koja se primenjuje u aktuelnoj industriji, analitičari kažu da bi minimalna veličina transakcija trebala biti 1.200 dolara za bitkoin da bi bila jednaka.

U zaključku

Analitičari Merril Lynch su zaključili da je bitkoin odličan proof of concept za blokčein tehnologiju.

"Međutim, do sada čini se da nije napravljeno puno napretka u ovoj očiglednoj agendi, kako bi se obezbedila "čisto peer-to-peer verzija elektronskog novca."

 

Pripremio: Bojan Zečević