Sve koji su na bilo koji način povezani sa bitkoinom je oduševila vest o prihvatanju bitkoina kao sredstva plaćanja od strane expedia.com-a. Turistička agencija koja posluje širom sveta je napravila značajan iskorak i izdala saopštenje da će početi da prihvata bitkoine u prvim danima 2014. godine.

Hteli smo da isprobamo; postavili smo pitanje: da li to stvarno može da funkcioniše iz istočne Evrope? Odgovor: bez odgovora. Možete platiti kreditnom karticom ili PayPal-om, možete koristiti druge sisteme konvencionalnog plaćanja, ali ne možete platiti bitkoinom.

Bitkoin kao opcija plaćanja se pojavi, a onda vrlo brzo nestane

Priča ima jako lep početak. Svi su znali da je expedia.com najavila da će početi sa prihvatanjem bitkoina u prvom delu 2014. godine. Kako bismo Vam osvežili pamćenje, citiraćemo ih:

“Bitkoin je odličan primer kako Expedia ulaže u nove načine plaćanja kako bi obezbedila svojim korisnicima i partnerima veći izbor u načinima na koje stupaju u interakciju sa nama”, objavila je expedia.com za Coindesk. “Korisnici su ti koji su ukazali na bitkoin kao način plaćanja sa kojim, uz praćenje nekoliko koraka, možete na bezbedan i siguran način da izvršite transakciju.”

Istina je da ste mogli da rezervišete hotel, sada ni to ne možete.

Realno stanje stvari se ne poklapa sa izjavama

Nakon godinu dana dobrog poslovanja došla je 2015. godina u kojoj je zbog pada cene bitkoina 40% platnih naloga poništeno.

Nevezano od toga smo čitali izjave poput:

“Prihvatamo bitkoin kako bismo omogućili korisnicima da izaberu način plaćanja koji žele. Za nas, bitkoin predstavlja jedan od načina plaćanja koji imamo u ponudi.”

U 2015. smo imali još jednu izjavu:

“Prihvatamo bitkoin prilikom rezervacije hotela ukoliko sa tim hotelom imamo sporazum ‘merchant of record’ (organizacija koja obezbeđuje finansijsku odgovornost putem poslovnih banaka). Dakle, za neke od hotela koje imamo u ponudi, a koji su potpisali sporazum, možete da koristite bitkoin prilikom rezervacije tako što plaćate direktno preko našeg sajta.”

Pokušali smo da rezervišemo, ali plaćanje putem bitkoina nije moguće.

Iako postoji pravilnik o uslovima koriščenja na sajtu Expedia-e, ne možete platiti bitkoinom.

Skretanje pažnje?

Dakle, danas u 2017., ne postoji nikakva mogućnost da platite Bitkoinom. Pokušali smo da kontaktira Expedijino odeljenje za odnose sa javnošću.

Postavili smo nekoliko jednostavnih pitanja: da li postoji mogućnost plaćanja putem bitkoina na vašem sajtu? Da li je objavljen broj korisnika bitkoina koji je koristio internet stranicu i expedia.com? Da li će u budućnosti biti omogućeno plaćanje uz pomoć kriptovaluta i ako hoće, kada? Nismo dobili nikakav odgovor.

Cointelegraph je pokušao da stupi u kontakt i sa drugim turističkim agencijama poput booking.com i Airbnb, iznenađujuće bez odgovora. Nakon što je bitkoin skočio iznad 1.000 dolara, čini se da nema turističe agencije koja bi ga prihvatila kao sredstvo plaćanja.