U maju 2017. godine, cena bitkoina je prešla vrednost od 2.300 dolara. Ovo je bila rekordna vrednost bitkoina u njegovoj istoriji. Zbog uspeha bitkoina tokom godine, mnogi investitori su sve više zainteresovani kako za bitkoin, tako i za ostale kriptovalute.

Međutim, bitkoin nije jedina kriptovaluta čija je vrednost porasla. Druga vodeća kriptovaluta, Itirijum, je takođe imala rast vrednosti od januara 2017. Na početku godine je vredeo 24,08 dolara, dok je nedavno dostigao vrednost od 203 dolara, što predstavlja rast od 2.367%.

Zabrinutost investitora

Kriptovalute su u poslednjih nekoliko godina privukle mnoge investitore koji su u potrazi za alternativnim načinima ulaganja. Dok većina investitora i dalje novac ulaže u tradicionalna finansijska tržišta, kao što su berze i devizna tržišta, mnogi investitori su postali zabrinuti zbog ekonomske klime u svetskoj ekonomiji.

“Kako nedavni događaji ukazuju na njihovu nasleđenu nestabilnost, mnogi investitori su u potrazi za drugim načinima ulaganja gde mogu da ulože svoj novac.”

Sa stvaranjem i popularizacijom kriptovaluta, kao i progresivnim rastom vrednosti, mnogi investitori, posebno iz Azije, pridružili su se trendu bitkoina i ostalih kriptovaluta.

Prednosti Itirijuma

Iako je većina ljudi više upoznata sa Bitkoinom, Itirijum ima veliki udeo na tržištu. Međutim, ključna razlika između njih leži u tehnologiji koja stoji iza Itirijuma i Bitkoina.

Razlika u sistemu je Itirijumova obrada podataka koja je znatno brža od Bitkoinove. Itirijumov sistem automatski primenjuje uslove ugovora nakon saglasnosti da se oni prihvataju.

Iako mnogi misle da je Itirijum inferiorniji u odnosu na bitkoin jer je njegova vrednost niža, to je zapravo dobra stvar za potencijalne investitore koji traže sredstva za ulaganje, a da nije bitkoin. Niža cena može da privuče investitore koji vide da postoji prostor za rast. Jedina mana je što Itirijum nije etabliran kao bitkoin. S tim u vezi, Bitkoin je sigurniji od Itirijuma.

Nije nestabilan kao ranije

Vrednost kriptovaluta raste još od nastanka bitkoina 2009. godine i nastavlja da raste.

Iako je ovo jako dobra godina za kriptovalute, analitičari predviđaju da čim ekonomska klima bude bolja, investitori će se vratiti tradicionalnim investicijama i napustiti kriptovalute. Kada se to bude dogodilo nestabilnost kriptovaluta će se povećati pošto će tražnja pasti.

Naravno, u narednih nekoliko godina ćemo i dalje videti rast kriptovaluta, koji će pomoći industriji da ostane jaka. Dok se sve ovo dešava, bilo bi dobro za investitore da zadrže svoje kriptovalute dok nastavljaju da teže budućem profitu.