Ove nedelje cena bitkoina, po svojoj uobičajenom putanji  ka gore, jedva da je trepnula dok se probila do 7.000 dolara. Zajednica bitkoina očigledno slavi kako kralj digitalnih valuta ne pokazuje znake usporavanja, ali šta stoji iza ovog poslednjeg događaja.

Najveći faktor koji stoji iza ovog događaja bio je objavljivanje odluke Chicago Mercantile Exchange(CME) da ponudi bitkoin fjučerse.

Prvo, šta je bitkoin fjučers i zašto uzrokuje takvo talasanje na Vol Stritu, kao i na bitkoin cenu.

Banke o tome šta nas čeka

Fjučersi su esencijalni deo trgovine i investiranja na velika vrata, međutim oni su rezervisani za stabilnija sredstva kao i za sredstva koja su manje sklona promenama. Sada sa ovom odlukom, bitkoin je donekle legitiman, a to je opet izazvalo interes  Vol Strita.

Vol Strit, uprkos podelama i svom sukobu ideologija i dalje ima važnu ulogu u bitkoin ceni kao što je finansijski bastion pokazivao svoj uticaj i ranije.

U ranijem usponu, koji je došao nakon forka 1. avgusta, bitkoinu je pristupio  ogroman broj novih pridošlica, nakon tzv. "građanskog rata" zahvaljujući Vol Stritu.

Sada, ovaj potez CME-a je opet dao Vol Stritu više razloga da ukaže poverenje bitkoinu i na taj način potražnja je porasla zajedno sa cenom.

Još uvek u razvoju

Bitkoinov korak u mainstrim trgovanje, takođe, je snažan podsetnik da je digitalna valuta još uvek u "pelenama" kada dođe do institucionalizovanog investiranja i trgovanja.

Veliko masovno usvajanje u trgovini ima još dug put da pređe  jer još uvek postoji prostor za ETF investicione fondove, koji bi stvarno otvorio stvari, ali je to još uvek daleko.

Komisija za hartije od vrednosti zadržala je svoj stav o bitkoin ETF-u, izjavljujući da to nije aktuelna tema dok i dalje nastavljaju da prate njegovu prirodu i volatilnost.

Uspon i pad

Bitkoin je dostigao svoju najveću cenu od 7.300 dolara, ali ubrzo je usledio pad od 500 dolara u manjoj korekciji. Ipak, opet se popeo preko 7.000 dolara.

Dok u svetu bitkoina to ne izgleda kao ogromni događaj, to su upravo ti potezi koje komisija za hartije od vrednosti ne voli da vidi.

Komisija za hartije od vrednosti je primetila da je bitkoin imao "fundamentalnih mana" koje ga čine "opasnom  klasom imovine za učestvovanje na berzi".


 

Pripremio: Bojan Zečević