IItirijum se uprkos svom obimu trgovine od 1,2 biliona dolara namučio da vidi pojavu praktičnih i široko upotrebljivih aplikacija tokom protekle dve godine. Neki analitičari očekuju da novi talas decentralizovanih aplikacija uznapreduje narednih nekoliko meseci.

U jednom intervju, direktor Akasha i osnivač Itirijuma Mihai Alisie iznosi svoje viđenje da su za ovakve predikcije zaslužni porast Itirijum zajednice i optimizam startap inkubatora prema potencijalnim Itirijum aplikacijama.

Alisie je još naveo da su Itirijum aplikacije kao što su Aragon, uPort, Ethlance i Raiden Network počele da daju svoj doprinos nakon što smo videli značajan napredak u razvoju u alfa i beta fazama ovih aplikacija.

Prvi talas Itirijum aplikacija nije uspeo da zadovolji korisnike

Prvi talas decentralizovanih aplikacija baziranih na Itirijumu kao što su Augur, Hedy, Arcade City i Swarm koje su dobile multi milijonske investicije kroz zajednički kapital preduzeća i crowdfunding kampanja su izneverili očekivanja javnosti.

Od početka 2015. godine, Swarm se bori da napravi realni napredak u obezbeđivanju široke baze korisnika na svojoj decentralizovanoj platformi. Augur, decentralizovano predviđanje tržišta osnovano od strane Džoi Kruga je takođe bio prilično neuspešan.

Po zatvaranju DAO-a, Itirijum investitori su strahovali da mreža koja daje prioritet fleksibilnosti i funkcionalnosti, neće moći da primeti originalne i korisne decentralizovane aplikacije koje mogu dovesti mrežu do novog komercijalnog nivoa sa svojom stvarnom bazom korisnika.

Nova generacija decentralizovanih aplikacija

Trenutno, Itirijum investitori su bacili oko na novu generaciju decentralizovanih aplikacija. Aplikacije kao što su uPort, identifikacioni sistem nove generacije razvijen od strane ConsenSys i decentralizovanaplatforma za dobijanje poslova Ethlance su postali visoko prihvaćeni projekti unutar Itirijum zajednice. Od njih se očekuje da će osigurati i održati aktivnu bazu korisnika koristeći Itirijum mrežu da reši realne životne probleme.

Poslovni model i posebno strategija Ethlance-a je uzbudljiva jer se radi o potpuno decentralizovanoj platformi za tržište rada sa odsustvom taksi usluga i članstva. Za razliku od ikacija koja omogućava korisnicima da pronađu posao, da se zaposle, stvaraju fakture i primaju platu u Iteru na istoj platformi.

Ethlance ne uzima procenat ni od jednog korisnika u procesu ni od zaposlenog niti od poslodavca. Što je još bitnije, bez članstva, svako u okviru mreže može da se prijavi na neograničen broj radnih mesta i jedino što korisnici moraju da ispune je Itirijumova taksa za gorivo što je ekvivalent sa provizijom koja se plaća unutar bitkoin mreže za transakciju.

Itirijumu je hitno potrebna nova generacija decentralizovanih aplikacija koje mogu da služe i održavaju stvarnu i aktivnu bazu korisnika iskorišćavajući Itirijum mrežu za rešavanje realnih svetskih problema.